Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

zaterdag 29 januari 2011

Mechelen: Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen - 125 jaar - ProSper DE TROYER + 50 jaar geleden -

Op 29.01.2011 was er de de jaarlijkse Algemene Vergadering  van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen in het auditorium van Congres- en Erfgoedcentrum Lamot.





Hedwig De Lannoy. Foto: H.F.E. VERMEIR





De nieuwe voorzitter Hedwig De Lannoy aan het woord. Traditioneel komen een aantal sprekers aan het woord voor een Algemene Vergadering: wij  hoorden en zagen de secretaris voor het verslag, de penningmeester voor het financiële, de voorzitter voor de doelstellingen, de uitrtredende voorzitter had het over het verleden en de toekomst en die werd samen met zijn vrouw in de geschenkjes gezet, geen bloemetjes, want degene die we hiervoor zien staan lijken ons wel wat verlept.

Daarna kwam, waarvoor de meeste mensen gekomen waren Walter Volkaert aan het woord, om te spreken, te vertellen, om in z'n kader te plaatsen .... Prosper De Troyer, schilder van beroep.

Foto: H.F.E. VERMEIR



W. Volkaert had als titel van zijn uiteenzetting:
"Prosper de Troyer (1880-1961) op zijn plaats gezet.
Proeve om het werk van deze Mechelse schilder
in historisch perspectief te plaatsen."

De aanleiding was het 50-jarig overlijden van Prosper de Troyer.
De feitelijke aanleiding was de schenking van het archief over zijn grootvader Prosper, van Marc Utterhoeven aan het Mechels stadsarchief. Trouwens de voornoemde Bekende Vlaming, uit Frankrijk was aanwezig, want die avond speelde ook KV. Mechelen , thuis," achter de kazerne", zoals het heet, maar die is er al hele tijd niet meer.

Spreker gaf een overzicht over de opleiding en de kunststijlen waarin Prosper de Troyer werkte.


P. de Troyer, de naaister.


"De Troyer(1880- Duffel 1961) volgde kunsthumaniora en werd leerjongen in een beeldhouwersatelier, bij een schilderrestaurateur en in een smidse in het Gentse. Tijdens zijn legerdienst verzeilde hij in Mechelen, waar hij avondlessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten volgde, studies die hij tot 1907 volgde.
Hij vestigde zich als kunstschilder aan de Brusselsteenweg en maakte kennis met o.a. Rik Wouters. Hij werkte aanvankelijk in het neo-impressionisme, dan het fauvisme en het kubisme. Hij evolueerde vanaf 1920 naar een astracte stijl. Twee jaar later keerde hij resoluut naar de figuratieve vormgeving, in het bijzonder naar het expressionisme."

Uit het "Mededelingeblad" van de Kon. Kring, 42st jg., nr.1, jan.-feb.-maart 2011, p.20.


De dia van de kunstenaar. Foto: H.F.E. VERMEIR

Geen opmerkingen:

Een reactie posten