De ROOF
Frans Van Immerseel (Borsbeek 1909 - Wilrijk 1578) , een veelzijdig kunstenaar werd door Benoît Roose aangezocht om een zes meter lange wand in de Rockoxkelder (toen een populair studentencafé te versieren met de geschiedenis van de roof van Opsinjoorke op 14.12.1949 uit het Mechels Museum.(1)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOORZORGEN
Sedert het voorval van 1775 namen de Mechelaars voorzorgen tegenover een mogelijke weerwraak van de Antwerpenaars. De spotpop werd bewaard in een stevige koffer, voorzien van sterke sloten in het Museum Hof van Busleyden.
Op 14 december 1949 stond Mechelen in rep en roer. Opsinjoorke was ontvoerd.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
HET GEBEUREN VERTELT
Het was de tijd van de studentengrappen en die van Antwerpen vonden dat ze ook iets moesten doen.
Dertien leden van de studentenverenigingen de Wikings en Academia smeedden een plan.
Eén van de samenzweerders was Jos Van Schap afkomstig van Walem.
Jos Van Schap met Opsinjoor op de binnenkoer Mechels Stadhuis. 31.11.1999 in Gazet van Antwerpen . Foto van Eddy Van Ranst. |
" Mijn vader woonde in Walem een deelgemeente van Mechelen en was meester-schrijnwerker. Hij was aangesteld om het Hof van Busleyden te restaureen en had plannen van het museum waar de waar de echte Opsinjoor in een koffer lag..." (2)
Na een verkenningstocht waarbij een groepje studenten zich voordeed als Amerikaanse toeristen bij de rondleiding door concierge Mariake Soudan, wisten ze waar Opsinjoorke lag.
Op 14.12.1949 dienden ze zich aan in het museum.
"Maar we kregen weerstand. De conciërge beet in de vinger van Charles Dupont. Bovendien was het een heel karwei om de zware kinst van Opsinjoorke naar de wagen te sjouwen. Charle is door de politie geklist toen zijn auto niet startte. We hebben meer den een week ondergedoken geleefd in Antwerpen", vertelt Jos Van Schap. (3)
Er werd dan een tijdje "kat en muis" gespeeld met de Antwerpse BOB, door het achterlaten in verkeershokjes van dozen waarop stond "Hierin zit Opsinjoor".
Op 21 december 1949 kwam de pop tevoorschijn tijens een studentstoet op de Grote Markt te Antwerpen waarbij burgemeester Lode Craybeckx en zijn Mechelese collega Antoon Spinoy hem overhandigd kregen.
De kidknapping kreeg in 1950 een juridisch staartje.
Op 11 oktober moesten de boeven Charles Dupont, Antoon Grupping, en Willy Reuse voor rechter Vermeulen verschijnen in het voormalige paleis van Margareta van Oostenrijk.
De aanklacht: diefstal en geweldpleging.
De vijf betichten werden vrijgesproken dank zij de vocale steun van de acht anderen.
Hier het middendeel van de tekening van Frans Van Immerseel.
Lode Craeybeckx, burgemeester van Antwerpen (rechts),
Antoon Spinoy, burgemeester van Mechelen (midden),
en Benoît Roose, conservator van het Rockoxmuseum (links), heeft een artiestenpenning omhangen.
Ze gooien alle drie Opsinjoorken in de lucht als als teken van verzoening.(4)
deel één vind je op datum van 10.07.2012
deel twee vind je op datum van 13.07.2012
deel vier vind je op datum van 02.09.2012
Referentie:
Leo De Nijn, "Het was de stoutmoedigste studentengrap aller tijden!", in: Gazet van Antwerpen, 11/12.12.1999, p.B9. (2), (3)
Marc Van Pottelberghe e.a., De roof van Opsinjoorke, het beeldverhaal achter de muurschildering van Frans Van Immerseel, KBC, Brussel, 1994, p.8/9.(1),(4)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten