Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

dinsdag 22 maart 2016

Lente ... Islam geweld...andermaal *



LENTE 

Wijd gespreide  muilen
draven,
als wit schuim
doorheen vers licht
groene paarden 
happen
gulzig snuivend
naar jong leven...

Alex TRESIGNIE

De bundel 'Eenvoud', p. 18, 
een Provençaalse suite, Sint-Pieters-Leeuw , 1996.

Deze derde bundel van de Lennikse poëet verwijst naar de globale toonaard van het werk: een duidelijk en ongekunsteld zoeken naar de essentie, naar het wezenlijke van de dingen.
De woordkeuze is helder en vanzelfsprekend, de gedachten zijn herkenbaar en toegankelijk. Inderdaad"Niets is mooier / dan pure liefde / van twee stenen / ze praten niet / ze weten".


Vandaag liet de terreurorganisatie van Islamorigine in de luchthaven van Zaventem en in de Metro 
in Brussel "onmenselijke" bommen ontploffen. 

Waar zijn die laffe politiekers gebleven die het na de feiten altijd zo goed weten... die Turkije miljarden toespelen... een land waar de president de sharia wil invoeren en de persoonlijke vrijheden afschaffen, dat land krijgt voorrechten om Europa vrij binnen te komen. Een land dat bewust gangsters van IS Europa binnenstuurt , onder één hoedje speelt met voorgaande en dan het geld. de bommen gebruikt om op de Koerden te gooien.

De Europese Unie en de Belgische regering waren op de eerste plaats  bezig met geld en het veilig stellen van hun EIGEN kiezersbelangen en niet met het belang van de bevolking.
Waar is de fierheid gebleven,van  die schijnbaar Vlaamse partij die in België de lakens probeert uit te delen ... waar is die ??? Het eerste wat ze deed was het afschaffen van diversiteit in cultuur om die te kunnen vervangen door Vlaamse Nationale belangengroepen...
Ook daar zijn de partijbelangen belangrijker dan die van de bevolking.

DIVERSITEIT in CULTUUR

Waar is onze fierheid gebleven???
Wij laten zomaar de cultuur van de eigen bevolking van de kaart vegen, dit is onszelf een mandaat geven om onszelf af te schaffen.

zondag 13 maart 2016

FOtoMUseum te Antwerpen: TRIADE van Tentoonstellingen op Internationaal Niveau. * * *



Ten eerste:

"Oekraïne door de lens van Boris MIKHAILOV"
                start - 04.03.2016  - finish - 06.06.2016

Curators: Francesca Zanot (CAMERA) 
          en Joachim Naudts (FOMU)


Cover brochure van de triade. Zonder titel uit de reeks "Case History", 1997-98, # Boris MIKHAILOV, Courtesy Camera - Italiaans centrum  voor de fotografie.

"Boris MIKHAILOV werd in 1938 geboren in Charkov, toen Oekraïne deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Hij groeide op tijdens de hoogdagen van het stalinisme en was achttien  jaar toen Chroetsjov na de dood van de despoot, de destalinisatie inzette. ... Het socialistisch realisme bleef de norm. Van meer fundamentele vrijheden was pas sprake toen Gorbatsjov in 1985 een politiek van glasnost (openheid) ging voeren. Na de val van de muur werd Oekraïne in 1991 onafhankelijk...
  Na zijn ingenieursstudie werd Boris in 1963 tewerkgesteld in een fabriek waar raketten werden geproduceerd. Hij vond weinig voldoening in zijn werk en stelde de directie voor een film en een fotoreportage over het bedrijf te maken. Met de camera die hem ter beschikking werd gesteld begon hij ook in de privésfeer te fotograferen. Toen de KBG  ontdekte dat hij naaktfoto's van zijn vrouw in de doka van de fabriek had ontwikkeld, werd hij ontslagen op beschuldiging van pornografie en westerse decadentie. Hij vond opnieuw werk als ingenieur, maar bleef in zijn vrije tijd bezig met fotografie en maakte zich via zelfstudie vertrouwd met diverse technieken.." (1)(p.27)

Boris MIKHAILOV, zonder titel , uit de reeks Luriki, 1976-1981.
We zien een man in militaire kledij die een pop vasthoudt i.p.v. een kind.
We kunnen het vergelijken met die gewapende man van IS, onlangs te zien,  die een militair gesprekje hield met een kind van ca. zes jaar over de toekomst van het kind binnen IS. Je reinste "brainwashing" en terreur. Daar waar sommige veiligheidsdiensten zo sterk in zijn, denken we maar aan de Stasi, in het voormalige Oost.Duitsland. De mensen manipuleren door terreur.

Op de tentoonstelling kwam ik bij de foto's van Boris volgende "sprekende" tekst tegen, die evengoed toepasbaar is op het werk van de schilder Jheronimo BOSCH( einde vijftiende eeuw):

" Mikhailov toont zowel publieke als privéruimten en benadrukt zo hun schrille onderlinge contrasten. De publieke ruimte is een gecontroleerde omgeving waarin menselijk gedrag uiterst conventioneel en voorgeschreven is. In de privéruimten heersen daarentegen verbeelding en vrijheid belichaamt door naaktbeelden. Bevrijd van elke vorm van controle kunnen mensen uiteindelijk hun masker afleggen en hun eigen individualiteit beleven." ... en dat is wat J.B. 500 jaar vroeger ook tot uitdrukking probeerde te brengen.

£publicatie bij de tentoonstelling: "Diary", uitgegeven door CAMERA en Walther König, in: MOMU-SHOP, €98

Ten tweede:





start - 04.03.2016 - finish - 05.06.2016

curator: Joachim Naudts

Taking Off  is een beeldverhaal van een mislukt huwelijk, beladen met seksuele frustraties en voyeurisme.
De tentoonstelling toont fotografische obsessies van Henry.

Mariken WESSELS (NL), , uit de reeks Taking Off. Henry my Neighbor, 2015_07. In: FOMUbrochure, voorjaar 2016, geen p. -verwijzing.

Henry's vrouw Marha leefde jarenlang onder het juk van haar man, achteloos poseerde ze voor zijn extravagante naaktfotografie.
Via kennissen in de V.S.A. kwam de volledige collectie in handen van Mariken Wessels (NL. °1963).
Wessels reconstrueerde Henry's huwelijk, werk en leven en toont de verschillende fases in zijn obsessies. Ze vertrok van bijna 5.500 zwart-wit naaktfoto's, tientallen collages en verschillende figuurtjes uit klei.

Er verscheen een boek over "Taking Off.Henry my Neighbor", gepubliceerd door Art paper Editions (APE), 2015, in: MOMU-SHOP, €55


Ten derde:







     start - 21.11.2015 -finish - 09.10.2016

Curator Tamara Berghmans 

Photography Inc. vertelt het verhaal van de fotografische industrie vanaf de beginjaren tot nu.

Diverse verpakkingen van fotopapier en filmrolletjes, #collectie FOMU - foto's Guy Voet. 
In de beginperiode is de fotografie arbeidsintensief  en daardoor een luxeartikel. Het kwam i.p.v. of was concurrent of zelfs hulpmiddel bij de schilderkunst. Later werd het een massaproduct door ovooral de boxcamera van Kodak.

EASTMAN - KODAK Co., ROCHESTER (V.S.A.), 1889-1995, Boxcamera, in de fabriek geladen met rolfilm voor 100 opnamen. Collectie FOMU F/1973/467.(2)(p.172)
In dat proces gaan automatisering, commercie en consumptie hand in hand.
De tentoonstelling neemt de wisselwerking tussen foto-industrie en fotograaf onder de loep. Speciale aandacht gaat naar de rol van het Antwerps bedrijf Agfa-Gevaert.

DATA

FOMU, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen
www.fomu.be


VERWIJZING

Peter BENOY, "Een subversief kantje", in: 100 % EXPO, provincie Antwerpen, nr. 14, 1 maart - mei 2016, p.27. (1)
Tamara BERGMANS (Ed.), "Photography incorporation, van Luxeproduct tot Masamedium", FOMU en Lannoo, 2015.(2)

zondag 6 maart 2016

Een SPANNEND MOMENT op het witte doek * *





Geïllustreerd weekblad, jaargang XX, nr. 41, Brussel, 1934.











Happy end of het gelukkig slot op het witte doek.


De belichting speelde hier een grote rol.

Jaargang XX, nr. 50, Brussel, 1934.





woensdag 2 maart 2016

HUMOR: "over een kieken met één been,"


HUMOR

" Ge moet weten, Ons-Heer gaf Sinte-Pieter eens wat geld om in Jeruzalem een gebraden kieken te gaan kopen, maar Sinte-Pieter had honger en speelde er onderwegen rap een billeke van binnen.
  ' Wat is dat,' zei Jezus, dat kieken heeft maar één been.'
  ' Wel, dat is mij ook opgevallen als ik het kocht,' zei Sinte-Pieter, 'maar ze zeggen mij dat aan die kanten de kiekens er maar één hebben.'
   Enige dagen na datum trok Ons-Heer met zijn apostelen naar Jeruzalem en niet ver van de wallen zagen ze daar een dozijn kiekens die allemaal op één poot stonden.
  ' Ziede 't zei Sinte-Pieter, 'dat is dat speciaal ras van de streek.'
  'Ja,' zei Ons-Heer, 'dat zullen we eens zien. 'Prrr!' Hij sloeg in zijn handen en de kiekens liepen op twee poten weg.
  ' Ja maar, dat geloof ik goed,' zei Sinte-Pieter, 'als ge toen aan tafel ook 'Prrr!' gezegd had, zou dat kieken ook wel twee poten gekregen hebben.' "

Gerard WALSCHAP, "De wereld van Soo Moerman", Heideland, Hasselt, 1960,  p.135-36.