Bij gelegenheid van het verschijnen van het boek van Felix Timmermans (Lier 1886 - 1947) "Pallieter" in 1916, en aldus de 100ste verjaardag nu, breng ik de tekeningen die volledig passen in de sfeer van het hiervoor vermelde boek.
Zowel het boek als de tekeningen van Henri passen in het citaat hieronder uit "de Lierse Lente" een brochure die we overhandigd kregen in het Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly.
"Lier, einde 19de eeuw: een burgerlijke en ingeslapen garnizoensstadje, een kleine provinciestad met neoclassicistische huizen rond haar Grote Markt, de sint-Gummaruskerk en in de schaduw daarvan talrijke kloosters, godshuizen en kapellen. En verder het begijnhof en de rijksnormaalschool. De tijd lijkt wel stil te staan...
Jonge Lierse kunstenaars ontdekken de weiden en de velden achter het begijnhof. Zij noemen dit 'het Salon'.
Intussen worstelt één van de jongsten onder hen met een geestelijke crisis. Hij bevrijdt zich vanuit de duisternis nar het licht door een ongeremde lyrische lofzang op de natuur, bevolkt met uitbundige en levenslustige figuren. Het boek Pallieter krijgt gestalte en zal vijf jaar later (1916) bij de publicatie inslaan als een bom.
Het brengt verering en discussie teweeg tot op het hoogste niveau en wordt uiteindelijk een mijlpaal in de Nederlandse literatuur."
Een aantal vooral Lierse kunstenaars leveren hun bijdrage aan "de Lierse Lente" waarvan Timmermans de vaandeldrager is. Over Timmermans werd HIER reeds een vijftal items terug gepubliceerd.
Hieronder "Taferelen uit het leven van een Pallieter" getekend door Henri Melis.
Henri MELIS, Pallieter wuift naar de drie Lierse gratiën, tekening, 1976. Deze tekening staat op de voorkaft.
Henri MELIS, Pallieter op de geit in de Lierse beemden, tekening op de binnenzijde van de voorkaft, 1976.
Naast de natuur is de prent bevolkt met honden en een ooievaar in de lucht.
Henri MELIS, De Gummarusprocessie, tekening, 1976.
De processie wandelt hier tussen de buitenmuur van het begijnhof en de Nete. In het midden boven zien we de begijnhofkerk. De processie daarin vooraan de 'Ecce Homo', het baldakijn met een priester die de remonstrants toont en de processievlag met een tekening van Sint-Gummarus aan de boom. De processie gaat uit de eerste zondag na 10 oktober.
Wie bezorgt ons meer biografische gegevens over Henri MELIS?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten