Deze morgen hoorde ik op radio één over de veldslag van 1815 te Waterloo waarbij het leger van de Fransen in de pan werd gehakt door de Geallieerden o.l.v. de Engelsen
Mijn vrouw José Tonnoeyr (81 jaar) en ik zaten aan het ontbijt en zij reciteerde zo voor de vuist een kinderversje van 70 jaar geleden of meer:
WATERLOO
die schone vlakte
waar Napoleon zijn broek afzakte,
en hij riep met luide stem:
doe de deur toe,
want ik sta in mijn hem(d)
De veldslag van Waterloo door volkse prentkunst, Imagerie Pellerin te Epinal, in: Collection d'Histoire "1789-1848", door A.-J Tudesco en J. Rudel, Bordas, France, 1964, blz. 324.
Het chauvinisme van de Fransen lijkt uit de prent. Het is alsof Napoleon hier als overwinnaar uit de veldslag komt. Hij wordt toegejuicht door zijn soldaten, zelfs door degene die gewond op de grond ligt. (links vooraan)
De honderd dagen van Napoléon
Hij vluchtte uit zijn eerste ballingsoord Elba en landde op 1 maart in de golf Juan nabij Fréjus. Na een triomfantelijke tocht door Frankrijk dringt hij op 20 maart de Tuilerieën binnen. Lodewijk XVIII had al zijn toevlucht gezocht in Gent. Zonder een schot te lossen was hij terug keizer.
Hij probeert de weg van het liberalisme te bewandelen. Fouché, minister van de politie onderhandelde in het geheim met de Geallieerden.
Napoléon trok op 15 juni België binnen met zijn leger van 124 000 soldaten.
De geallieerden beschikten over het leger van Wellington, gestationeerd in de buurt van Antwerpen (93 000 man) en dat van Pruisen onder Blücher (120 000 man). En dan was er ook nog Willem met een legertje, darom kreeg ij het koningschap van de Nederlanden toegewezen (1815-1830).
Op 18 juni greep de veldslag plaats in de buurt van Waterloo op het plateau van de Mont-Saint-Jean. Door et slechte weer reden de kanonnen van Napoléon vast in de modder waardoor hij uiteindelijk verloor.
Op 22 juni deed hij troonsafstand t.v.v. zijn zoon Napoléon II. Napoleon werd verbannen naar St.-Helena, alwaar hij met dagelijks vergif in zijn voeding definitief werd uitgeschakeld. Fouché bracht dan Lodewijk XVIII terug aan de macht. Dit zou ook niet lang duren nl. tot Napoléon III de macht overnam.
De slag bij Waterloo uitgebeeld door een Engelse kunstenaar.
Literatuur
K.C. Peeters, "Soldaten van Napoleon", De Vlijt, Antwerpen, 1977.
A.-J Tudesco en J. Rudel,Collection d'Histoire "1789-1848", uigegeven door Bordas, France, 1964.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten