De jaarlijkse Algemene vergadering op 28.01.2012 van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen speelde zich af in de Lamotsite.
Eerst kwam het statutaire gedeelte aan bod.
Als gastspreker vroeg men Koen COSAERT, de bijna kersverse directeur van de Beiaardschool, school die nu huist in het Hof van Leliëndaal. Ook kantclub "Etterjefke" heeft daar een stek.
Koen COSAERT tijdens zijn uiteenzetting. Foto: H.F.E. Vermeir |
De lezing had als titel: "Jef Denyn: pionier of man van zijn tijd?"
De beiaard kende in de loop der eeuwen niet alleen dagen van glorie, maar ook van verval. Dit laatste deed zich voor in de 19de eeuw. Wie trok daar tegen ten strijde?
Het tij zou keren toen Jef Denyn (1862-1941) in 1887 de fakkel overnam van zijn blind geworden vader Adolphe Denyn. Jef zou een heuse kruistocht beginnen tegen alles wat niet strookte met zijn principes over beiaardinrichting.
Adolf Denyn op de diapresentatie van de spreker. Foto: H.F.E. Vermeir |
Voortbouwend op de verwezenlijkingen van zijn vader, maakte hij de beiaardmechaniek tot een coherent geheel.
Daardoor kon hij een virtuoze, romantische speelstijl ontwikkelen, wat de beiaard weer als een tijdseigen instrument liet klinken.
Jef Denyn startte in 1892 met avondconcerten, een primeur voor de beiaardcultuur. Denyn's beiaardspel maakte een diepe indruk op het publiek en op zijn collega's en zeer snel werd op hem beroep gedaan om op vele torens de beiaarden beter bespeelbaar temaken. Hij lanceerde een nieuwe visie en het meest typische instrument van de Lage Landen kreeg weer toekomstperspectief. Hierbij werd hij niet alleen gesteund door andere beiardiers. ook de culturele wereld in Vlaanderen kon Denyn en zijn beiaard gebruiken in de strijd tegen de verfransing.(1)
Jubileum 1910. Denyn als ambassadeur van de beiaardkunst (promotor en verbindingsman) onder beiaardiers, beiaardgieters en constructeurs. Foto: H.F.E. Vermeir |
In 1922 kwam te Mechelen een beiaardschool tot stand. Het was de kroon op het werk van stadsbeiaardier Jef Denyn. Alle liefde die hij voor de kunstvorm had, bracht hij op zijn leerlingen over. De school kwam er pas na veel moeilijkheden, vooral van financiële aard, en ze kon maar gesticht worden dankzij de gulle sponsoring vanuit Amerika.
Zij had een grote internationale uitstraling.Het was de eerste school ter wereld waar het beiaard onderricht echt georganiseerd werd en ingepast in een bredere muziekopleiding. Overigens was de Beiaardschool de eerste Mechelse muziekschool waar al heel vroeg vrouwen hun weg vonden.(2)
Dankwoord. Foto: H.F.E. Vermeir |
Hedwig DE LANNOY, voorzitter van de Koninklijke kring dankt hier Koen COSAERT voor zijn boeiende uiteenzetting.
Na het met pensioen gaan van Jo Haazen(2011), vele jaren beiaardier van de stad Mechelen en directeur van de beiaardschool, werd de functie aan twee personen toegewezen Koen Cosaert, directeur en Eddy Mariën, stadsbeiaardier.
Referentie:
Mededelingenblad van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen, nr. 1, 43st jg., 2012, p.12.(1)
Waar is de tijd: "Mechelen 1000 jaar Mechelaars en hun muzikanten", Waanders, Zwolle, 2001, p.214.(2)