Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

donderdag 19 januari 2012

Oud rijmpje over Antwerpen, Brussel, Mechelen en Leuven.

OUD RIJMPJE

Leuven zich met drank verblijdt,
Mechelen veel zotten slijt,
Brussel voert een grote staat,
Antwerpen heeft de Lepelstraat.(1)


Uit: Albrecht Rodenbach, Victor de Meyere, e.a.,  Nederlandse Volkskunde: Vlaanderen, Groningen, 1931, p.7.

(1)Willem Lepelstraat

 Een bekende en  beruchte achterbuurt.
 Tussen Klooster- en Nationalestraat.
De Lepelstraat - ook de St.-Rochusstraat werd aanvankelijk met deze naam aangeduid - is na de derde stadsvergroting in 1305 binnen de nieuwe omwalling geopend op gronden die een zekere Wilhelmus Lepel in pacht had.
Straatverbreding in 1938. De naam "Lepelstraat" had lange tijd een ongure bijklank, vandaar de toevoeging "Willem" in 1958. N.-zijde ingenomen door modern complex voor sociale woningbouw n.o.v. de architecten J. Fuyen en L. Clijmans (1976 sqq.) (van Klooster- tot Van Craesbeeckstraat), een leegstaande fabriek en enkele XIX d-huizen aansluitend bij de Nationalestraat. Z.-zijde met deels verkrotte lijstgevels uit XIX-XX en gang met achterhuizen op nr. 14: toen Napoleon begin XIX zijn scheepsarsenaal uitbouwde op de voormalige gronden van de St.-Michielsabdij liet hij het klooster van Terzieken - tussen Lepel- en Kronenburgstraat - ontruimen, verkavelen en bebouwen met arbeidershuizen. Tussen Van Craesbeeck- en Nationalestraat: woonblokken van 1939 n.o.v. G. Fierens. http://inventaris.vioe.be/dibe/geheel/13025





Monumentaal modernistisch complex met 205 sociale wooneenheden, in 1937-1939 ontworpen door architect Gustaaf Fierens voor de huisvestingsmaatschappij "Onze Woning".

 Willem Lepelstraat 52-66.

 http://inventaris.vioe.be/dibe/relict/206853 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten