" Nooit waren we zo vrij.
Nooit voelden we ons zo machteloos." Zymunt BAUMAN
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------Wat volgt komt uit een Essay van Paul Verhaeghe over het neoliberalisme
onder de titel: " Een gif dat het slechtste in ons naar boven haalt".
Uit: De Standaard, 4/5 febr. 2012.
De schulden van V.S. van Amerika stijgen magistraal. Maar Griekenland en een aantal Europese landen worden geviseerd. Er klopt één en ander niet. |
Niet zo lang geleden werd de maatschappij bepaald door 4 dimensies: politiek, religie, economie en cultuur. Vandaag is er maar één: het neoliberalisme. Het bepaalt niet alleen de economie, maar ook de zorgsector, het onderwijs, het onderzoek en de media en ondertussen zelfs onze identiteit. Vandaar het idee dat dit het einde van de geschiedenis zou zijn, het punt waar we alle ideologieën kunnen opdoeken omdat het neoliberalisme zich aandient als aansluitend bij de mens 'zoals hij is'. Egoïstisch en corrupt, zo luidt het, enkel uit op eigen genot en altijd in concurrentie met de ander - survival of the fittest, weet je wel? Wie daar anders over denkt is naïef. Get real, dat is het ironisch bevel. Dezelfde ironie ligt in de zogenaamde realpolitik, ironie omdat een dergelijke politiek de realiteit waarbij ze pretendeert te vertrekken, gemaakt heeft. 'There is no such a thing as society', de slogan van Margaret Thatcher, is dertig jaar na datum overtuigend gerealiseerd.(p.40)
...
Een falende economie, en laat dat nu net het domein zijn waar het zou moeten werken. Een vrije markt zou ons beter en goedkopere producten en diensten opleveren. De realiteit is exact het omgekeerde. Nogal wat onderzoek toont aan dat een meer egalitair gerichte economie zowel productiever als efficiënter is. Het Rijnlandse model is stukken beter dan het Angelsaksische dat een spectaculaire stijging van de ongelijkheid veroorzaakt.
Een maatschappelijke ramp. In dertig jaar tijd zijn de inkomensverschillen in Groot-Brittannië spectaculair gestegen, zodat de middenklasse aan het verdwijnen is.(p.40)
*********
Je telt enkel mee als je succes hebt.(p.40)
*********
Inleveren moet de maatschappij ten goed komen, niet de economie.
Als deze zin u verrast dan moet u vooral verrast zijn over uzelf.(p.41)
**********
De twintigste eeuw leerde dat elke dictatuur het onderwijs aangrijpt om kinderen te indoctrineren.(p.41)
**********
Hun nieuwe norm heet effectiviteit, het doel is materiële winst, de daarbij horende deugd hebzucht.(p.41)
**********
Ondertussen zijn wij allemaal neoliberaal, in ons denken en in ons gedrag, en het is vooral daar dat er grondige veranderingen moeten gebeuren.
Wij zijn alleen maar consumenten, we moeten opnieuw burger worden. Dat zal een grondige inlevering vragen bij voorkeur samen met de uitbouw van een nieuwe ethiek.(p.41)
**********
Gegevens uit de keynote speech "We strike back", een debat op 20.01.2012 in Gent.
Zie: http//weststrikeback.vooruit.be/
Paul VERHAEGHE,
klinisch psycholoog en psychoanalyticus aan Ugent.
Ik poog de link te volgen naar http://westrikeback.vooruit.be/ maar dit lukt mij niet. Een goede vriend verwees mij naar het artikel, alsook naar de webstek. Als filosoof en vrij denker ondersteunt, hij, net als ik zelf de redenering die berust op waarneming en vaststellingen.
BeantwoordenVerwijderenPeter Lambert
Peterlambert09@gmail.com