Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

vrijdag 7 december 2012

Geschiedenis van de Gemeente SINT-KATELIJNE-WAVER en z'n deelgemeente(n) in AFLEVERINGEN


IN OPBOUW

Deel 1




SINT‑KATELIJNE‑WAVER   2860
¨           arrondissement Meche­len; provincie Antwerpen
¨           deelgemeenten: Elzestraat, Katelijne(centrum), Onze‑Lie­ve‑Vrouw‑Waver,
            Pasbrug-Nieuwendijk, 
            Sint‑Katelijne‑Wa­ver
¨           3612 ha; 19575 inwoners (1.1.2006); meer dan 20000 inwoners sedert 2010.


Onze‑Lieve‑Vrouw‑Waver 2861  deelgemeente
¨           waver = onvaste moerasgrond, of kronkelend water
¨           Wave­raar, Wavers; de spotnaam: de “hovaardige” waveraars
¨           4700 inwoners
¨           1531 ha; vlak, 8 à 20 m
¨           Bus Stadslijn 3 : Muizen – station Mechelen – Elzestraat – station St.-Kat.-
            Waver – Katelijne – O.L.V.-Waver, heen en terug, elk uur één bus, niet op
            Zon- en feestdagen.
¨           woondorp; landbouw, groenteteelt






Kaart uit de brochure Open MONUMENTENDAG zo. 14 september 1997.


GESCHIEDENIS

De parochie dateert uit de 11de eeuw. Het dorp was bezit van de familie Berthout en maakte deel uit van het land van Mechelen. Het leed in de 16de, 17de en 18de eeuw onder godsdiensttroebelen en militair geweld.


BEZIENSWAARDIGHEDEN

­Vanwege de vele torens van het klooster en de school van de Ursulinen en de Onze‑Lieve‑Vrouwekerk wordt Onze‑Lie­ve‑Vrouw‑Waver ook Torekenswaver genoemd.
Burgerlijke gebouwen
Naast de kerk ziet u het neogo­tische raadhuis dat ook in 1921‑1922 werd heropge-bouwd door provinciaal bouwmeester E. Careels. Ir.-arch. Jos Serneels restaureerde het in 1994/1995 binnenin, tot cultureel dorpshuis met ‘spraakmakende’ kleuren.

Het instituut van de Ursulinen, 1840‑1841, in de Bosstraat, vormt een opvallend ge­heel.

 De Wintertuin van ca.1900 is een juweel uit de art nouveau met metalen koepel en gebrandschilderde glasramen: zonsopgang en zonsondergang. Sinds 1987 is de tuin als monument beschermd. De schoolgebou­wen lijken op een Engels colle­ge. Zoals ze er nu uitzien, werden ze door archi­tect Careels na de Eerste Wereld­oorlog herbouwd in een elegan­te stijl. Binnen bevinden zich een pianogalerij, een Kongozaal en een refter met geschilderde medaillons naar de fabels van La Fontaine. Ook de faunaverza­meling onder het dak is uitzonder­lijk. De kloosterkerk werd in 1909 volgens de plannen van architect Careels in een represen­tatieve stijl gebouwd. De tuin bevat een aantal zeldzame bomen en planten.

Ook zijn er nog een aantal hoeven ‘in goede conditie” te vinden: de Kempische stalwoning Sandhoeve uit de 18de eeuw aan de Mechelbaan 33; de spookhoeve  ’t Slaapt in ’t Stro (1734) Mechelbaan 102, vroeger buitenverblijf van de Mechelse familie de Ruijsschen, graven van Elissem, baronnen van On­ze‑Lieve‑Vrouw‑Waver. Hun wapen vinden we op de pomp op het dorpsplein. De huidige eigenaar renoveerde ze in 1994.
Het Schrans aan de Kruisweglei, ten oosten van het dorp, in de buurt van het Zuurbos, is een hoog herenhuis met traptoren­tje, omgevormd tot hoeve. Ze is eigendom van de gemeente.  De schuur werd gerestaureerd

De sporthal tussen Wavervelden en Kerkhoflei werd gebouwd door de vzw Bruultjeshoek; ze is sinds 1994 open.



Foto: H.F.E. VERMEIR 2012.

Referentie:

H.F.E. VERMEIR, " Sint-Katelijne-Waver Onze-Lieve-Vrouw-Waver", in: Gids voor Vlaanderen, Toeristische en culturele gids van de Vlaamse Gemeenten, Lannoo, Tielt, 1995, p. 1008 e.v.
H.F.E. VERMEIR, " Sint-Katelijne-Waver Onze-Lieve-Vrouw-Waver", in: Erfgoedbibliotheek van de Belgische gemeenten AntwerpenLannoo, Tielt, 2008, p. 309 e.v.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten