Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

zaterdag 28 augustus 2010

"Servus" op bezoek bij Haydn en Van Beethoven in Brühl en Bonn

"Servus" of was het "Het Haydngenootschap" organiseerde een vierdaagse reis naar Brühl, Bonn, Keulen en de Rijn van 20 tem 23 augustus.

Het driedaagse verblijf in het viersterren hotel Ramada was uitstekend.

Op vrijdagavond en zaterdagavond werd Haydn eer aangedaan door het bijwonen van concerten in de trappenhal van het Kasteel Augustusburg(18de eeuw). Het waren concerten op maat in een ietwat bombastisch decor.


Zaterdag was de dag dat we het Beethovenmuseum in de Bonngasse 20 te Bonn bezochten.
De roots van de familie lagen te Boortmeerbeek, Haacht, Kampernhout, Putte, Mechelen, Nederokkerzeel, Rijmenam, Rotselaar, O.-L.-V.-Waver, Sint-Katelijne-Waver, e.a.



De Van Beethovens woonden in het achterhuis van deze woning uit de Barok. vanaf 1767. Ludwig werd ter wereld gebracht in een klein kamertje onder dak. Foto: H. Vermeir
Het stemmige museum van drie verdiepingen liet aan onze groep veel interessante voorwerpen bewonderen van de familie en uit het leven van de componist. Bovendien was er een digitale ruimte met een aantal PC's. Daarop stond muziek van Ludwig. Velen beluisterden het prachtige werk. Er was zelfs iemand die met de partituuur erbij luisterde.
Bovendien kon men er ook e-post versturen die een afbeelding, een begroeting, en een muzikale excert van Van Beethoven bevatte.

Beeld in het toeristisch bureau in Bonn. Foto: H.Vermeir
Hoe de Van Beethovens in Bonn verzeilden verscheen o.a in de "Kroniek van de Kant in Mechelen en de Mechelse Kant", uit dat boek neem ik het volgende over:

" In de eerste helft van de 18de eeuw vinden we de familie Van Beethoven terug in Steenokkerzeel en Haacht. Michaël Van Beethoven (° 1648 in OLV-over-de-Dijle  - + Bonn 1749) huwde in 1707 met Marie-Louise Stuyckens, dochter van een meester-bakker. Ze vestigden zich 'in den ouden Bruel" (nu Leermarkt), in het huis 'Den Bonten Os'. Naast de bakkersbedrijvigheid hadden ze ook een brocanthandel aan de Steenstraat, (Later Van Beethovenstraat) in het huis 'Het Moleken'. Zij kregen vier zonen: Cornelis, Lodewijk (na enkele maanden overleden), Lodewijk (de tweede) en Lambertus-Michaël. 
In 1720 begon vader een kanthandel.
In 1727 bezat hij een zevental huizen met een waarde van 6500 gulden. Waarschijnlijk nam hij kant in depot van een aantal 'coopvrouwen'.
Cornelis had de commerciële gaven van zijn vader geërfd, Lodewijk had een mooie stem en volgde les aan de koraalschool voor een opleiding als koorzanger van St.-Rombouts. Van Lambertus is weinig geweten.
Vanaf 1737 liep de kanthandel niet meer zo goed. Van Beethoven moest hypotheken nemen op verschillende huizen."

Wie hun verdere wedervarens wil weten kan dit vernemen in:
Harry VERMEIR en José TONNOEYR,  Kroniek van de Kant in Mechelen en de Mechelse Kant, Sint-Katelijne-Waver, 2006.
Joseph SCHMIDT-GORG, Beethoven Die Geschichte Seiner Familie, Beethovenhaus Bonn en G. Henle Verlag - München-Duisburg, 1964.
Raymond VAN AERDE,  Les Ancêtres Flamands de Beethoven, Mechelen, 1928. A.A.M. : m210(b)
Marcel KOCKEN, "De Kanthandel van Michaël Van Beethoven te Mechelen", in: Mechelse Kantdagen, 1982.

Standbeeld te Unkel aan de Rijn.Het is een momument ter nagedachtenis aan de  vroegere beroemdheden die in het stadje verbleven. Ludwig die er één nacht in het gevang zat kreeg de UNIVERSALITEIT toegewezen. Wily Brandt staat voor VREDE en de dichter F. Freiligrath voor VRIJHEID. Allen worden gedragen door de bron van alles de BEWEGENDE AARDE. Foto: H. Vermeir

Geen opmerkingen:

Een reactie posten