Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

zondag 9 mei 2010

Kroniek van de Mechelse Kant in Mechelen en de Mechelse Kant

Toen een tiental jaren geleden in de Midzeelhoeve I een tentoonstelling over Mechelse Kant grote belangstelling trok, groeide in Mechelen het besef dat kant in het toeristisch segment toch nog iets kon betekenen. Deze tentoonstelling werd georganiseerd door José Tonnoeyr en Harry Vermeir samen met de werkgroep "Kreatief met Naald en Draad" van Erf & Heem.

De auteurs waren ervoor reeds een tijd bezig met archiefopzoekingswerk over "Mechelse Kant". Zo ontstond, zo groeide het boek:

Harry VERMEIR & José TONNOEYR, Kroniek van de Kant in Mechelen en de Mechelse Kant, Sint-Katelijne-Waver, 2006.

"Vanuit zijn interesse voor geschiedenis en heemkunde en haar kennis van borduurwerk en kant, hebben zij jarenlang, alles verzameld over kant en in het bijzonder Mechelse kant.
Het ontstaan, de ontwkkeling, de geschiedenis van de kant en alles wat ermee samengaat, werd samengebracht in chronologische volgorde. De internationale uitstraling en de invloed ervan op het dagelijks leven in Mechelen wordt in een vlot leesbare, maar toch wetenschappelijke verantwoorde tekst, met 100 blz., 66 illustraties en 17 kleurenpagina's naar voor gebracht.
Met hun "kroniek" willen zij alle mechelaars en kantliefhebbers duidelijk maken dat de kant bijna vier eeuwen lang het leven van velen in en buiten Mechelen bepaald heeft. kant verdient zijn plaats onder alle andere ambachten en kunsten die Mechelen groot maakten. In de huidige toeristische evolutie die de stad Mechelen doormaakt heeft de Mechelse kant heel wat troeven indien dit goed wordt in beeld gebracht."

Werk uitgegeven in eigen beheer: jot@base.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten