Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

zondag 25 juli 2010

MECHELEN Grote Markt IRISH PUB


Op de Grote Markt is sedert dit jaar een Ierse pub, langs de kant van de Hallestraat, de naam is  O'FIACH'S, de overkoepelende clannaam van de familie van de uitbater. Letterlijk vertaald betekent het  "de Raven". Zij  behoren tot de Hunterclan, die één van de onderclans is van O'FIACH.Om de uitspraak op zijn Gaelics te benaderen: o'fi-jak's.
Het huis is eigendom van brouwerij "Het Anker" en in het midden van de gevel prijkt nog in 't groot "Gouden Carolus".

De foto van de hand van H.Kado laat de typische Ierse sfeer zien die men in eigen land kan aantreffen. De pubs zijn er opgetuigd met een aantal plaasteren beelden van Christus of andere heiligen. Toen ik daar op het terras zat kwam de eigenaar uitbater aangewandeld met het hier gefotografeerde beeld onder zijn arm. Dit was zo frappant dat ik hem aansprak en een gesprek begon.

Verder op de foto  een bierkaartje  en een "placemat" met erop een Ierse harp  en het bier dat zal geschonken worden. Daarnaast de bierkaart met erin ook de "snaks"vermelding. In de achtergond zien we hoe op-sinjoor leerde vliegen, versus kunstenaar Van den Brande.

Vanop deze plaats heeft men één van de mooiste zichten van Mechelen, richting St.-Romboutstoren.

H.Kado

De Kelten leefden volgens het clansysteem. Een clan is een groep mensen, die met elkaar verbonden is d.m.v. verwantschap en afstamming. Clans kunnen omschreven als subgroepen van stammen, ook al is dat niet altijd correct. Clans bestaan gewoonlijk uit 7000 tot 10000 mensen. Het woord "clan" komt van het Gaelische woord "clann", wat "familie" of "kinderen" betekent. In Ierland werden de clans "tuatha" genoemd.

http://www.bertsgeschiedenissite.nl/

1 opmerking:

  1. knappe foto van mijn stamkroeg
    leuk idee om het jezusbeeld zo te gebruiken

    BeantwoordenVerwijderen