Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

vrijdag 21 januari 2011

WINTERGARTEN - WINTERTUIN - WINTERGARDEN / BELGIUM : Onze-Lieve-Vrouw-Waver

De langverwachte folder eindelijk verschenen:
De voorzijde van de driedelige vouwfolder , uitgegeven in 2011.
Links vind je de praktische info.
Rechts een detail uit het prachtige glaswerk.

" De halfcirkelvormige zijvlakken van het tongewelf zijn meesterwerken van ambachtelijke glazenierskunst. Het ene halfroosvenster heeft de 'Morgenstond' tot onderwerp, voorgesteld door de opkomende zon over een bergmeer. Irissen en waterplanten op de voorgrond wekken geslaagd een illusie van diepte op, terwijl een reiger met prooi in de snavel op een naïeve manier de morgen symboliseert ..."

Marc Veldeman, "Feeërieke wintetuin om in weg te dromen", in: Gazet van Antwerpen, 7.06.1986, p.1.(Weekeind)


Foto: Eddy Van Leuven

Hier heb je een beeld van het tongewelf met als achtervlak de "morgend", met ietsje rechts van het midden, de reiger, waarover hiervoor sprake.

Deze tuin is onderdeel van van de School en kloostergemeenschap van de Zustes Ursulinnen uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Generaties meisje van goede komaf uit binnen- en buitenland "Les desmoiselles du pensionnat" kregen in een stijlvol kader een spartaanse opvoeding.
Op vraag van de pastoor van OLVW vestigden zich  enkele Ursulinnen van Tildonk er zich op 22.04.1841. Ze openden naast een dorps- en zondagsschool al vrij vlug een kostschool.
De wintertuin dateert 1903. Hij sloot aan bij het kloostergebouw.Foto: H.F.E. Vermeir


Hierbij een beeld van de schoolgebouwen.
"De imposante wintertuin maakt deel uit van een prachtig, integraal als monument beschermd gebouwencomplex waarin neogotiek, neoromaans, neo-empire, art nouveau en art deco tot een harmonieus geheel zijn versmolten."

Uit de folder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten