Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

vrijdag 21 december 2012

DRESDEN een stad om van te genieten

IN OPBOUW

Verslag van het bezoek aan Dresden, tweede week van december 2012


"Stadtplan" DRESDEN. (1)

In het Noorden, langs de overzijde van de Elbe is nu de "Neustadt"

Zicht op Dresden onder de sneeuw. Vooraan zien we de Elbe en een aantal torens waarvan die rechts die van de "Hofkirche (18de eeuw) is.  Foto: H.F.E. VERMEIR

Dresden is ontstaan uit een oorspronkelijk Slavisch dorp (Drezdzany = houtvester); het was van 1485 tot 1917 de hoofdplaats van Saksen.
De stad telt meer den een 1/2 miljoen inwoners en het land  ca. 2 miljoen.
De Altstadt ligt op de kaart onder de Elbe en Neustadt ligt dan boven de Elbe.

De stad was voor WOII nog in redelijk goeden doen. In WOII was zij het centrum van belangrijke oorlogsindustrieën zoals ijzer- en staalindustrie, precisie apparatuur, chemische industrie, optische apparatuur, ... Tijdens de oorlog werden deze industrieën zwaar gebombardeerd, maar de historische stad bleef gespaard.
Bij het bombardement van de historische stad van 13 tot 17 februari 1945 werd de die stad in drie zware aanvalsgolven volledig vernield. 35 000 voor burgers verloren er het leven a.g.v. de wraakzucht van de Engelsen. De verliezers werden na de oorlog gestraft maar de overwinnaars...

Daarna kwam de streek onder het beheer van de Duitse Democratische Republiek en werd tot de "wende" door de Russen militair gecontroleerd.

De stad werd opgeruimd door de DDR en na de "wende" heropgebouwd.


Bernardo BELOTTO (Canaletto) maakte een aantal schilderijen van op de rechteroever van de Elbe, waaronder dit schilderij met de Augustusbrug(1748). Op de rechteroever is nog steeds de heuvel van waarop een aantal zichten werden geschilderd. De schilderijen waren een hulp bij de heropbouw van de stad. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dresden-Elbe-Augustusbr%C3%BCcke.jpg 
Op het schilderij ziet men links de Frauenkirche en rechts de Hofkirche.


De "Frauenkirche". Foto: H.F.E. VERMEIR
Op de foto zien we één van de vele kerstmarkten . Deze Lutheraanse kerk in barokstijl dateert uit de 18de eeuw. De volledig heropgebouwde kerk is vrij te bezoeken en is nog steeds indrukwekkend.


foto: H.F.E. VERMEIR

De kerk ziet er als een prentje uit. Het was en is nog steeds een prestige gebouw waar vooral vele concerten worden uitgevoerd. Voor de kerk staat Luther in volle glorie.

Andere bezienswaardigheden:

De ZWINGER

De "Zwinger ", een barokke lusthof uit de 18de eeuw. Foto: H.F.E. Vermeir
                                                                              
De Zwinger is een goed voorbeeld van de laat-barokke bouwstijl. De Zwinger werd gebouwd in de ruimte tussen de voormalige stadsfortificaties; de naam betekent 'tussen de muren'. Het complex is opgetrokken rond een grote binnenplaats die oorspronkelijk werd gebruikt voor toernooien, parades en feesten. Rond de binnenplaats werden paviljoens en poorten gebouwd. August de Sterke (1670-1733), keurvorst van Saksen en tevens koning van Polen, was de opdrachtgever. Architect Matthäus Daniel Pöppelmann (1662-1736) en beeldhouwer Balthasar Permoser (1651-1732) werkten samen aan de bouw. Halverwege de negentiende eeuw werd aan de noordoostzijde van de Zwinger, aan de Theaterplatz, naar ontwerp van Gottfried Semper de Gemäldegalerie Alte Meister gebouwd. Tijdens het interbellum werd het complex gerestaureerd op aanwijzing van barokkenner en architect Cornelius Gurlitt. Tijdens het bombardement op Dresden in 1945 werd de Zwinger zwaar beschadigd. De restauratie van de Zwinger begon direct al in 1945 onder leiding van Hubert Georg Ermisch. Hij werd opgevolgd door de architecten Max Zimmermann en Arthur Frenzel die de restauratie tot 1964 leidde. Tussen 1989 en 1990 werd de Kronentor gerestaureerd. De oostvleugel van de Gemäldegalerie werd in 1956 heropend, terwijl de westvleugel pas in 1960 gerestaureerd was. (2)

De Brülsche Terasse langs de Elbe met een museum. Foto: H.F.E. VERMEIR
Het zicht langs de Elbe met zicht op de oude stad was werelderfgoed, maar omdat ze er een moderne brug bijbouwden werd dit teruggeschroefd.


Hier een wat speciale foto van de brug. Gefotografeerd aan de Elbe langs de kant "Neustadt".
Foto: H.F.E. VERMEIR

Er komt een tweede deel.
Rechts boven bij de eerste link verneem je nog meer over Dresden.

Referentie:

"Sachsenbummel" saxacon dmc, www.SACHSENBUMMEL.be (1)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwinger (2) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten