Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

maandag 13 januari 2014

SERVUS op tocht in de Elzestraat op zondag 5 jan. 2014



Op vrijdag 3.01.2014 had Servus de traditionele "stammtisch" in de kelder van het parochiehuis van St.-Pieter. Met "verloren maandag worstenbrood" en driekoningentaart was er heel wat volk opgekomen.

Daar werd ook meedegedeeld door Fred dat op zondag de tweemaandelijkse wandeling van Servus in de Elzestraat zou doorgaan.


Op die zondag stond er  om 13u30, 41 man klaar aan de Sint-Augistinuskerk  om deel te nemen aan de 12 km wandeling. Men startte in de Groenstraat en liep het Kasteel Sint-Michiels voorbij; maar er wachtte reeds iets lekkers in het kasteel Zorgvliet en daardoor werd er spoorslags naar daar gelopen.


De bar in open lucht in de voortuin van het kasteel Zorgvliet
Er werden lekkere gebakjes aangeboden en "gluhwein".

Hier gaf Harry F.E. Vermeir, voorzitter Erfgoedraad St.-Katelijne-Waver, uitleg over het historisch gebeuren van de Elzestraat. Hij vertelde o.a. over baron  Augustin van Reynegom de Buzet die woonde in en eigenaar was van  Zorgvliet en St.-Michiel. Hij vertelde ook over een reis die hij maakte met zijn vrienden naar St.-Petersburg. Op de terugweg was de zee zo woelig dat hij beloofde een kerk te zullen oprichten in de Elzestraat  vandaar dan ook de naam van de patroonheilige van die kerk Augustinus. Oprichting: 4 juni 1886. Toen telde de parochie 1500 inwoners.



De heer De Cuyper eigenaar van het kasteel Zorgvliet aan het woord
Links vooraan op de foto Fons De Leus en naast hem de partner van de heer De Cuyper, die hier aan het woord is.
Tussendoor kwamen er nog drie verklede mannekes op bezoek.



De Driekoningen telden het geld op de rooster.
Daarna werden de stoute schoenen aangetrokken en werd de wandeling terug op gang getrokken.

Langs Zorgvliet onder de bruggen van de spoorweg , op de Spoorweglei , richting Mechelen, door het natuurgebied en langs het woonwagenpark, over de "zavelenberg". De oude zate van de spoorlijn Antwerpen-Zuid werd dan gevolgd richting Ekelenhoek, Albertstraat, Liersesteenweg. Aan het kerkhof werd uitleg gegeven over het gerestaureerde grafmonument van de voormalige eigenaars van het kasteel Kauwendaal.
Daarna aan de Liersesteenweg terug de voormalige spoorwegberm op.De berm is een overblijfsel van de goederenspoorlijn die van Antwerpen-Zuid richting Mechelen liep. Toen we bijna aan de Kuikenstraat waren zagen we rechts het kasteel Rozenhout, waarvan de huidige bezitter Nathan is, de modeontwerper die voor Koningin Mathilde werkt. Daarna werd het laatste stuk van de berm genomen tot aan de Lange Zandstraat. En dan tussen het lage bos recht naar het café van de Abdij Rozendaal. Daar had Erf en Heem z'n stek de laatste drie weken.

Daar aangekomen wees de ster naar het café "Bij Suske Wiet" en de kerststal links.



De kerststal van Erf en Heem, gemaakt door Renilde Bellens en Guido Op de Beeck, hier mooeir dan ooit.

Maar ook hier was de herberg vol, maar de 41 wandelaars geraakten toch nog aan hun natje en droogje, meestal buiten.

Om 16u50 werd de wandelstok terug opgenomen en we begaven ons naar het noorden langs boswegels en de Nededijk, deze laatste verlieten we ter hoogte van de Beukendreef. Langs de Heidestraat, Kalkoenstraat, Kuikenstraat, bereikten we de landweg tussen Kalkoenstraat en Liersesteenweg. Vandaar ging het verder door Schouwvelden naar de Clemenceaustraat. Recht over de zwemdok werd er ontbonden na nog een hartig woordje van Fred.


Servus is terug op de goede weg....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten