Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

dinsdag 16 juni 2015

Aan Zee: BLANKENBERGE 1900 inhuldiging monument en stoet (ongepubliceerde foto's uit 1900)Thema: Inhuldiging van het monument van luitenant Lippens en sergeant De Bruyne op de dijk te Blankenberge in 1900.

Het monument van De Bruyne(rechts op foto)  en Lippens(links op foto) op de dijk in Blankenberge. (1900). Opgericht in 1900 op initiatief van het "Komiteit standbeeld De Bruyne" naar ontwerp van Guillaume Charlier (1854, Elsene . 1925, Sint-Joost-ten-Node).Foto: eigendom H.F.E.VERMEIR


De beide militairen werden ingezet tegen Arabische slavenhandelaars die  in Belgisch-Kongo werkzaam waren. Er was een oproep gekomen van kardinaal Lavigerie en er ontstond een beweging tegen de slavenhandel. De beide militairen kwamen om in die strijd in Congo(+1882). De Bruyne werd omgebracht door de opvolger van Tippo-Tip, Sefu, een Arabische leider die weerwraak nam.In Antwerpen is er een luitenant Lippenslaan.

Ik citeer hier even uit "Belgisch Congo":


"Intussen werd N.-O.- en O.-Congo onmenselijk behandeld door de Arabische slavenhandelaars. Dappere strijders als baron Dhanis, luitenant Lippens en sergeant De Bruyne (deze weigerde zijn meester te verlaten en werd te Kasongo vermoord) en Ponthier (1893-1894) verdreven de indringers, en later traden kapitein Jacques en andere moedige strijders op (Belgisch Genootschap tegen de slavenhandel) om voor goed een einde te maken aan de wilde invallen." (1)(p.125)

Laten we niet vergeten dat vele zwarten hun hand of arm werd afgehakt wanneer de quota voor het verzamelen van rubber niet werden gehaald, dit onder het bestuur van Leopold II (°1835,op de troon 1865, +1909).


Optocht van de personaliteiten en de vaderlandslievende verenigingen. Foto: eigendom H.F.E.VERMEIR

De vlaggen samengevouwen, als teken van rouw, de hoge hoed en hun medailles.De optocht van de militaire harmonie. We zien een aantal mensen die meelopen. De mannen met klakken (de armen/de jeugd) en de vrouwen met opgestoken haar en lange rokken. Foto: eigendom H.F.E.VERMEIR


De rijkswacht te paard met berenmutsen. En de "champètre" ervoor. Foto: eigendom H.F.E.VERMEIR

Info:

Sergeant De Bruyne werd te Blankenberge geboren in 1868.
Luitenant Lippens  werd te Brussel geboren in 1855.Bronnen:

L. Heylen en A. Sieben, "Belgisch Congo", Lier, 1923. (1)

"Bouwkundig Erfgoed", onder Blankenberge.

Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Fotoarchief van H.F.E.Vermeir

Geen opmerkingen:

Een reactie posten