Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

maandag 1 februari 2016

De UIL(EN) van Mechelen...* *Voormalige toeristische wegwijzer. We zien hier hoe Opsinjoor wordt opgegooid. Rechts zie je de Maneblussers bezig. Bovenaan zien we Opsinjoor met uitgestoken arm. Hij werd terug geplaatst in 2018.
Foto: eigendom H.F.E. VERMEIR

In "De Streekkrant" van Mechelen  verschijnt elke week een column  "Opsinjoorke" in het Mechels, zonder vermelding van auteur. Het is wel te raadplegen op "Feesboek" en Oepsinjorreke@gmail.com.
In "De Streekkrant" van woensdag 27 januari 2016, p.3, ging het over het kunstwerk "De Uil" dat aan de Vijfhoek wordt geplaatst.  Kado brengt u de tekst in het Nederlands.


DE MECHELSE UILEN

" In elke school heeft een goede onderwijzer een bijnaam. Een goede stad of dorp moet dat ook hebben.De Mechelaars zijn bijvoorbeeld de Maneblussers. Veel vroeger noemden ze ons nog "zallemeiters", maar dat is lang geleden.

Op een ander hebben ze schapenkoppen, kiekefretters. Antwerpen heeft geen bijnaam. 'k Wil maar zeggen... Nu zou het kunnen dat we in Mechelen een nieuwe bijnaam krijgen.
De Oôle(De uilen). Als we niet oppassen dan zeggen ze binnenkort in heel het land dat wij ôôle zijn.
Ze zijn namelijk van plan van op de Vijfhoek een nieuw 'postuur' te zetten  en dat zou een ôôl zijn die op een bol zit. Hebben we nog geen ôôle genoeg in de stad? Of komt het misschien juist daardoor?

Op zichzelf heb ik niets tegen monumenten. Tenminste als het er mooie zijn.  Een vierkante blok uit ijzer die helemaal verroest is, zoals op de Schuttersvest, dat is 'precies' een hoop afval. En die ronde met lichtjes , boven de Stassartstraat is nog triestiger. Maar de naakte 'madammen' aan de Plaisancebrug, die mogen er zijn. Dat komt natuurlijk omdat ik graag naakte vrouwen zie. Waarom er op de Vijfhoek een ôôl komt, dat versta ik niet . Wij hebben toch niets met ôôle. Of het zou moeten zijn  dat je een uil moet zijn  om je zo'n sculptuur te laten aansmeren dat ... een kwart miljard kost! Een kwart miljard, zeg! Zoveel kan brons toch niet kosten?
Hier is iemand die daar wel eenmaal zijn  zakken mede vult, vrees ik. Ofwel den artiest, ofwel de galerie, ofwel degene die 't beslist heeft die vogel te kopen.

Ge zijt een ôôl als ge zo'n 'posteur' laat maken of koopt, terwijl we in Mechelen een goede academie hebben, met grote kunstenaars van vroeger en van vandaag, die voor veel minder geld iets veel beter kunnen maken. Als ze buiten doodskisten nog iets mooi kunnen maken en op de Vijfhoek wilden zetten, dan moesten ze toch niet in Sint-Truiden gaan zoeken. 'k Ben zeker dat nog het een en ander in het stadsmagazijn staat, zonder dat iemand het weet.

Ge moet een ôôl zijn als je gaat vertellen dat de kinderen daar mogen opkruipen en dat die pluimen dan mooi gaan blinken. Zijn ze nu niet geleerd? Da 'posteur' is meer dan drie meter hoog. Als daar een kleinen afvalt, dan breekt die armen en benen. Juist zoals op de Wollemarkt gebeurde. En daarna kunnen ze een stuk van die ôôl afzagen.

Kunst in de stad is belangrijk en kunst mag iets kosten. Maar in Mechelen zijn er vandaag nog veel andere dingen te doen die dringender zijn en waar ze nog geen geld voor hebben.

Alleen een ôôl wilt daar niet mee starten. Ik denk, als het over een paar jaar verkiezingen is, dat we dan nog meer ôôle gaan zien.

Het standbeeld van de uil staat er nog steeds NIET. 20.09.2017. Maar op 01.03.2018 staat het tussen de St.-Romboutskathedraal en het postgebouw.
https://www.google.be/search?q=uil&biw

De uil is in de iconografie zowel een slim als een stom dier, ook magische eigenschappen werden hem toegekend..

Daar is veel over gepubliceerd.

En " De uil die in de perenboom zat" niet vergeten.
Daar is in deze blog een afzonderlijk schrijven over gebracht bij lied/poëzie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten