Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

vrijdag 1 juni 2018

CHÂTELAINE / antiek / erfgoed /heemkunde / zilver

A Dutch silver chatelaine 

MARK OF MAGDALENA REMBRANTS, AMSTERDAM 1752-71

In the form of a filigree butterfly hook, with six chains suspending a pair of scissors, a needlecase, a thimble case, a filigree seal and a boat charm -- 4 3/8 in (11 cm.) long overall 

thimble case = vingerhoed
boat charm= gelukshanger in de vorm van een schip


Een  van de sieraden uit de vorige eeuwen, die vandaag niet enkel als juweel maar ook als verzamelobject wordt beschouwd, is de "châtelaine". Het begrip is afkomstig uit het Frans en bevat het woord "chateau".

In vroegere tijden droegen de kasteelvrouwen om de gordel een ketting waaraan zich een bos sleutels kon bevinden. Ook de rijke burgerdames uit de Gouden Eeuw in Nederland droegen die ketting.

Zij waren in de mogelijkheid hiermee de meeste kamers en de koffers van het kasteel (van plaisance) te openen. In de 18de eeuw was een "châtelaine" een korte ketting met een gordelhaak in zilver of Engels zilver. Aan de ketting en ringetjes konden bovendien kleine voorwerpen worden bevestigd, die men voor het dagelijks gebruik nodig had.
Later droegen de dames een "châtelaine" waaraan een gezondheidssteen, een solferstokdoosje, een naaldenkokertje, een parfumflesje en een schaartje waren bevestigd.
Door de eeuwen heen was een "châtelaine" steeds een teken van welstand. Einde 20ste  eeuw waren al deze onderdelen begeerde verzamelobjecten (indien ze in zilver zijn) en worden ze als juweel afzonderlijk aan een ketting gedragen.


Vrouw met spinrokken en een haspel in de handen, Jacques Callot, 1630 - 1661
etching, h 139mm × w 88mm Vrouw, ten voeten uit, op de rechterzijde gezien, in Franse landelijke kleding zoals die gedragen werd rond 1625. Ze heeft een spinrokken en een haspel in de handen. Aan haar ceintuur hangen een beurs, messenkoker en sleutelbos.Verwijzing:

A. GROUWET, CHÂTELAINE, een sieraad van de kasteelvrouw, in: Info Kunst Antiek en Decoratie, december, 1991, p.9.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten