Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

woensdag 22 december 2010

Kerstallen, kerst- en nieuwjaarswensen

Wij fotografeerden een aantal kerststallen in onze regio en stelden vast dat de iconografie van de kerststal nog altijd aanspreekt. Het beeld van een moeder een vader( de voedstervader), het kindje Jezus in de kribbe, als de verlosser van de wereld, de os en de ezel, de engelen, de ster, de herders en op 6 december de drie koningen.
Over dit laatste komt nog een afzonderlijk item.

ORTIGAS, Spaanse kerststal, 1967 (gekocht in Mechelen). Foto: H.F.E. VERMEIR

Bij deze kerststal horen twaalf mooie figuren, waarvan de rechtstaande tussen de 9-11 cm meten. Ze zijn tweemaal gestempeld. ORTIGAS en Made in Spain.
Beeldjes die de tijd en de kleine kinderen trotseerden.

Nog een huisstalletje :


Foto: H.F.E. VERMEIR


Dit is wat men zou kunnen noemen en kitsch kerstalletje met het kindje Jezus in de kribbe, de geknielde Maria, Jozef met de staf , de drie koningen en twee schaapjes.  Figuren max. 12 cm hoog.


De buitenkerststallen:
Kerststal voor het stadhuis te Mechelen Eenvoudiger kan het niet, eentoniger kan het niet.

Wanneer we naar de andere kant van het plein kijken staat daar de prachtige danszaal waarin de consumptiemaatschappij genoegdoening vind.  Ik herinner mij dat drie jaar geleden Servus voor hun Haydnfestival ook zo'n  danstent wilden zetten, dat mocht, maar ze moest wel worden verstopt achter het schepenhuis. Zij waren wel eerst met hun idee.


Brussel, Grote Markt. Foto. H.F.E. VERMEIR


De kerststal van Brussel, met levende dieren, die spreekt aan, omdat hij behoort tot de volkscultuur, en als dusdanig herkend wordt, ondanks de rijkgeklede figuren.

Ik hoor je al denken dat is voor de toeristen, en Mechelen dan, ze doen zoveel inspanningen voor de toeristen, maar iets wat behoort tot de herkenbare eigen cultuur zou toch beter verzorgd kunnen worden. Denken we maar aan de toeristische wegwijzers. Waar zijn die gebleven? Volkscultuur even belangrijk als de Ommegang. Waar zijn ze? Wat gebeurt ermee?
De kerststal aan de Midzelen voor de scchuur waarin het museum van 't Grom gevestigd is.
Erf en Heem zorgt al jaren dat deze kerststal met levende dieren er is. Je kunt ook een natje en een droogje nuttigen in Midzeelhoeve II. Nu verhuisd naar de voormalige abdij Roozendael. (15.12.2013)

Op onze gemeente en op andere plaatsen zijn nog vele mooie kerstallen te bezoeken. Er worden zelfs busreizen georganiseerd."Volkse religiositeit maakt deel uit van ons Vlaams erfgoed.
  Het mysterie zit ingebakken in onze cultuur. "

in: Nicky LANGLEY, Elfde Gebod. Mystieke plaatsen en  figuren in Vlaanderen (foto's van Peter Nackaerts) , Davidsfonds, Leuven, 2010
Hierbij wens ik ook mijn wensen neer te schrijven:


Laat het oude jaar
eens bleken  in de witte wintersneeuw
zodat je er zeker van bent 
dat er een fris nieuw jaar begint.Opgedragen aan alle leden van de Raad voor Cultuur van de Provincie Antwerpen,
de leden van de Sector Erfgoed &  Wetenschappen van de Provincie Antwerpen,
de leden van de Erfgoedraad van de Gemeente Sint-Katelijne-Antwerpen,
het personeel en de vrijwilligers van de vzw TOERISME skw.Van Harte,

KADO,   24.12.2010.

Vandaag lag er 17,5 cm sneeuw te Sint-Katelijne-Waver

                       Geen opmerkingen:

Een reactie posten