Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

vrijdag 11 maart 2011

Funerair Erfgoed: Sint-Katelijne-Waver - ELZESTRAAT

Daar begon het mede: aanplakking aan alle begraafplaatsen van de gemeente om de vervallen concessies te revaloriseren.


Mededeling 2009. Foto: H.F.E. Vermeir

Uittreksel uit de notulen van het College van Burgemeester en Schepenen van 07.09.2009: "Ontgraving kerkhof Elzestraat"
Toen onstond er een probleem.

Enige info: De grond werd door de gemeenteraad  gekocht van  Janssen-De Cock voor 7.500 frank in 1886. De begraafplaats werd door de kerk gewijd, we spreken van gewijde grond, dit had gevolgen in twee richtingen. Verschillende geestelijke orden en vooraanstaande personen uit het Mechelse vonden er hun laatste rustplaats.
Maar we vinden er geen sporen van expliciet niet-christelijke overledenen.

http:/www.flickr.comphotossint-katelijne-waver, foto: Eddy Van Leuven
We hebben hier een zicht vanaf het prachtig gietijzeren kruis (door vandalisme vernield) op het grafmonument Ysebrant de Lendonck.

In 1929 liet burggraaf Hubert Ysebrant de Lendonck een gigantisch familiegraf oprichten op de begraafplaats van woonkern Elzestraat. Pas in 1954 werd het eerste familielid (een schoonbroer) er begraven. Hubert was een zonderling edelman. Hij werd geboren in 1885 op kasteel Heisbroek (verdwenen - stond aan de Kasteellaan), eigendom van familie langs moeders zijde (Nathalie Deudon d'Heysbroeck). In 1914 trouwde hij in de Verenigde Staten met een schatrijke, veel oudere dame. Na haar dood kwam hij als rijk erfgenaam terug naar Sint-Katelijne-Waver. Hij was nog geen veertig toen hij het grafmonument liet bouwen. Bizar, want enkele maanden later hertrouwde hij, nu met een veel jongere (22 jaar jonger) bruid. Net voor WO II emigreerden ze naar Portugal en dan naar de VS, dan terug naar Sint-Katelijne-Waver (kasteel Kauwendaal, nu Mechels grondgebied geworden : Hubert verbouwde er de kelders op een bijzondere manier met rotsbeton, wie heeft dit ooit met eigen ogen gezien? Lijkt me very "gothic"). Op 9 mei 1957 overleed hij in het sjieke Santa Barbara in Californië. Geheel volgens eigen wens liet hij zijn stoffelijk overschot overvliegen om te worden bijgezet in het grafmonument op de foto. (http://www.flickr.com/ )

De beslissing tot bescherming : 25.09.2007.
Beschermingswerken werden uitgevoerd. Een historische studie werd gemaakt  en een architect werd aangesteld.


Vanuit de Monumentencommissie/Erfgoedraad van de gemeente, samen met het College van Burgemeester en Schepenen werd de "Inventarisatie Funerair Erfgoed Sint-Katelijne-Waver" voor monumenten voor 1950  (begraafplaats Elzestraat) opgestart.


Het monument voor de gesneuvelden van 1914-18. Foto: H.F.E. VERMEIR

    Dit monument staat op het ere-kerkhof  dat dicht langs de Lieresesteenweg aansluit.  Er liggen oud-strijders van de twee wereldoorlogen begraven.   Dit deel van de begraafplaats valt niet onder het project.

Duograf Le Page / Winckelmans. Foto:H.F.E. VERMEIR

Het gaat er om een 30-tal graven te selecteren  op basis van een aantal criteria: politieke figuren, clerus, bedrijfsleiders, vooraanstaande families, verdienstelijke personen.  De waarde wordt genoteerd op basis van de volgende elementen: historisch, volkskundig, architecturaal, artistiek, iconografisch, sociocultureel en symbolisch.


De achteropstand van het graf van een bisschop. Foto. H.F.E.VERMEIR
Van de iconografie en het wapen kan men al veel afleiden.
Ook is er bijvoorbeeld nog het graf van Pastooor Reynen(1876-1930), die schreef de eerste geschiedenis van de Elzestraat, dat zeker te bewaren is. Ook de grafzerk met engel van kunsteraes Wiske Segers, die haar onroerend goed aan de gemeente schonk, is zeker te bewaren. En nog vele waardevolle andere zerken.

Referenties:
- De verslagen van de Erfgoedraad.
- Het werk van Tamara Ingels, de coördinator van het project "Inventarisatie Funerair Erfgoed SKW".
- Willy Van Hoof, "Het kerkhof in de Elzestraat", in: Over Begraven en Kerkhoven te Sint-Katelijne-Waver, Erf en Heemuitgaven nr. 26, p.97.
- Jos Serneels sr.,  "Sint-Augustinus Elzestraat 100 jaar parochie", 25.05.1986.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten