Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

vrijdag 11 mei 2012

Nederlands... ACCOUNT een Engels woord dat aanzet tot ONGENOEGEN




Ik stootte onlangs op het boekje "Digitaal" van Frederik MARAIN en daar vond ik een Digitaaltje (Standaard) over het door mij zo gehate woord ACCOUNT.

Een kort stukje uit de inleiding. (p.12)
" Omdat de geheimtaal van de computerfanaten heel vaak gewoon Engels is (dat bij niet-Engelstaligen al snel vervalt in belachelijk slecht Engels ) ... Het volstond om een  Engelse term te vertalen in 'plain' Nederlands.


"Chatten" wordt dan kletsen en e-mail elektronische post of e-post en punt uit. Chatten en e-mail is nog cyber-tof, maar kletsen en e-post is gewoon wat het is. Daar kan iedereen zich iets bij voorstellen. ...Soms was gewoon vertalen niet zo eenvoudig. En dan bleek meteen dat het gebruik van een Engels woord gebrek aan kennis kon verdoezelen."

Vandaag  12 mei 2012 is er een colloquium over de al of niet nefaste invloed van het Engels op het Nederlands, doordat in universitaire centra een aantal cursussen in het Engels gegeven worden. Ook in de zangwereld is het vergeven van Engelse liederen omdat ze daardoor hopen meer 'songs' te verkopen. Kennen we tegenwoordig nog alleen de cultuur van geld?

ACCOUNT

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In de meeste winkels moet je meteen en telkens als je iets koopt, boter bij de vis geven. Bij een winkel of bedrijf waar je vaste klant bent, omdat je dat zo gekozen hebt of omdat je geen andere keuze hebt, kan het zijn dat je een rekening lopen hebt, die je dan periodiek moet betalen..


In de computer- en internetwereld, en in andere sectoren die graag wat hedendaagse terminologie laten fladderen, spreekt men dan over account. Dat staat zowel voor de klant zelf als voor zijn rekening. "Hebt u bij ons een account lopen? Wat is uw accountnummer? Accountnummer zoveel heeft opmerking bij zijn factuur."

Het gebruik van de term account heeft in een bedrijf snel een slechte invloed op de wijze waarop klanten behandeld worden. Accounts hebben nummers, omdat ze zo gemakkelijker te klasseren zijn. Klanten hebben namen. Die klasseer je hooguit alfabetisch en dat is minder gemakkelijk maar ze hebben ook een gezicht. Tegen klanten ben je vriendelijk; accounts worden behandeld of geklasseerd. Al werkt het soms wel andersom. Iemand met een lage accountnummer is meestal al lang klant en wordt dus een eerbiedwaardige klant.

De oplossing voor het klant-account dilemma is om de term account voor intern bedrijfsgebruik te hanteren en om naar buiten toe steevast klant te gebruiken.

De vrije keuze zindert door in de kleine betekenisverschillen en verschuivingen die we aanvoelen tussen de verschillende namen die een klant kan krijgen. Abonnee, account, vaste klant, klant.  Bij Belgacom heetten de klanten vroeger abonnees. Toen de concurrentie kwam opdoemen, werd opgelegd dat abonnees voortaan klanten zouden genoemd worden. Oudere Belgacom-werknemers (RTT-werknemers) durven zich nog wel eens verspreken, daar herken je ze aan.



Referentie:

Frederik MARAIN, DigiTaal, Groot-Bijgaarden, 1997, p.16. Ook Johan MORTELMANS schreef een aantal DigiTaaltjes.
De DigiTaaltjes verschenen eerst in de krant De Standaard.

RTT : radio, telegraaf en telefoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten