Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

vrijdag 11 april 2014

SINT-KATELIJNE-WAVER in krantenknipsels in de niet altijd zo goede "oude tijd", MTV, gedenkpenningen14.10.1978

De koe was goed, maar de stier deugde niet.

Vetmesterij van stieren in West-Vlaanderen. Foto: H.F.E. Vermeir 


Voor de Mechelse rechter verscheen Victor V.D.E. uit Sint-Katelijne-Waver, na herrie met een landbouwer aan wie hij een stier en een koe had verkocht. De verkoop was bezegeld nadat Viktor zijn kliënt had verzekerd, dat de koe ruim zes maanden gedekt was en dat de stier best met een veehoudersstier kon vergeleken worden. Veehoudersstieren worden algemeen als zeer krachtige en mooie dieren aangezien.

Maar de beloften bleken niet met de werkelijkheid te kloppen.

De kliënt had reeds argwaan gekregen toen hij voor de "veehoudersstier" slechts 23 000 fr. (ca. € 600) moest neertellen, waar de dierenanders tot 50 000 fr. opbrengen.  Tot overmaat van ramp bleek de koepas enkele weken drachtig te zijn.

De bedrogen boer sleurde Viktor V.D.E. voor de rechter. Wat de koe betreft sprak de rechter V.D.E. vrij.

Voor het bedrog met de stier moet hij twee maanden effektieve gevangenisstraf uitzitten en 4000 fr. (ca. € 100) betalen.

Gazet van MechelenDe Mechelse Tuinbouwveiling was in de jaren zeventig één van de sterkste groeipolen van de gemeente.

MTV hield algemene Vergadering

Tijdens haar jaarlijkse algemene statutaire vergadering heeft de Mechelse Tuinbouwveiling zes leden van de raad van bestuur en twee leden voor de raad van toezicht herkozen.

Louis De Roy werd voor een periode van zes jaar herkozen tot MTV-voorzitter, samen met Alfons Geezemans als MTV-ondervoorzitter. Bij gelegenheid van deze AV hield Frans Op de Beeck MTV-direkteur, een belangrijke uiteenzetting over het jaar 1977 en belichtte hij de vooruitzichten voor 1978.

Gazet van Mechelen  1305.1978

Louis De Roy en  Franz Op de Beeck en zijn zoon ir. beheersten gedurende dertig jaar het reilen zeilen van het bedrijf. Er was zelfs een beetje "jaloezie" en toen werd de Veiling voor Glasgroente opgericht, waarvan Frans De Donder, zaliger gedachtenis,  lange tijd directeur was. Ondertussen ging de veiling voor glasgroente terug op in MTV. In 2014 wijzigde men de naam van MTV naar Belo'Orta. Het werd een internationaal bedrijf maar de binding van de bewoners van S.K.W. kwam met de internationalisering op een laag pitje. De binding met de bevolking ging meer en meer verloren.

De glastuinbouw van Sint-Katelijne-Waver kon trouwens op internationale belangstelling rekenen.

Foto uit de "Gazet van Mechelen", p. 20, do. 25 mei 1978.
De heer Ku Mu, vice-premier van China (derde van rechts) bracht samen met de vice-minister van landbouw van China en een officiële delegatie een bezoek aan het tuinbouwbedrijf van Louis Smets aan de Lombaardstraat te Sint-Katelijne-Waver. Van die gelegenheid werd gebruik gemaakt om een bezoek te brengen aan de MTV. Dat bezoek bleek zo interessant dat later een nieuwe Chinese delegatie een bezoek bracht aan de veiling in volle werking...


De Koninklijke Harmonie "De Verenigde St.-Katerinavrienden vzw , een penning en lenteconcerten.B.V., Lenteconcerten en Penning, in: "De Koerier", 29 april 1981.

Op 25 april 1981 werden door de Kon. Harmonie "De Verenigde St.-Katarinavrienden" een penning uitgegeven met de naam "100 Katrientjes". De penning werd aangeboden aan de prijs van 100 fr. (ca. € 2,50) . De op 5000 stuks uitgegeven penning was zeer vlug uitverkocht.
Op de achterzijde van de penning (zie boven) vinden we een afbeelding van Sint-Catharina, de patroonheilige van de kerk, en in de rand de tekst "Sancta Catharina in Wavria * Geldig 25-4-81 * 100 KATRIENTJES .
Op de voorzijde  een mooi zicht van de afgebroken St.-Catharinakerk. De opbrengt moet dienen om de opleiding van de talrijke jonge muzikanten te verzorgen.

Later gaf de Heemkundige Vereniging "Erf en Heem" ook een dergelijke penning uit.


Het gaat nog verder  OVER 14 DAGEN  in een nieuwe aflevering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten