Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

zaterdag 2 augustus 2014

Expo: " WO I in onze contreien", Heemkring Molenijzer" Putte. opening 01.08.2014

 Op vrijdag 01.09.2014 opende de tentoonstelling over de "Grote Oorlog" om 19u30 te Putte in de Heemkring " Het Molenijzer". Het werd een stemmige bedoening die druk werd bijgewoond.


Rudi Leys voerde een prachtig re-enactement op over WO I.Rudi was gekleed in de passende kledij om zijn evocatie kracht bij te zetten. Hij leefde zich in in de wedervarens van een "zekere" Emil Geysemans van de Soetewei. Het traject van de route die in het begin van de oorlog werd afgelegd werd beeldend beschreven. De beperkte militaire opleiding die ze in Fécamp kregen, de inlijving bij de karabiniers, de kwartiermuts met posthoorn, het leven in de loopgraven, de gasaanval, enz. werden met de nodige anekdotiek beschreven. Ook de omstandigheden het einde van de oorlog en de terugkeer kwam aan bod. Proficiat Rudi.
Daarna had Frank Seberechts het woord.
Hij bezag de wedervarens van WO I vanuit zijn gegevens als stamboomklimmer i.v.m. zijn familie.
Hij schetste de wrede Duitse opmars en de vlucht naar Nederland en hoe de Belgische soldaten daar behandeld werden. Het leven van ter plaatse (in België); daar had hij het vooral over hoe moeilijk ouders en kinderen uit de stad het soms hadden om te overleven. Hij verwees daarbij naar schoolkolonies en het kasteel "Boekenberg" (1917). Hij illustreerde met markante dia's. Deze uiteenzetting werd aandachtig gevolgd door de vele aanwezigen.

Daarna werd iedereen naar buiten geroepen op het binnenplein.


Een deel van het talrijk opgekomen publiek 

Hier wordt de "Last Post" geblazen door Paul Van Driessche.


Helemaal links zien we Robby Goovaerts, de cultuurbeleidscoördinator van de gemeente Putte, die de algemene leiding had. In het midden zie je een deel van enscenering van de tentoonstelling. Rechts P. Van  Driessche die de "Last Post" deed weerklinken. Daarna opende Fons Vekemans, de voorzitter van de Heemkring "Het Molenijzer" de tentoonstelling. Voor het bezoek aan de tentoonstelling werden de aanwezigen in twee groepen ingedeeld.

Daarna volgde nog een stemmige receptie met lekkere "oorlogs"hapjes.

Tussendoor werd ook de expo-brochure  uitgedeeld door vz en coördinator
 en ook kregen de deelnemers poppy's aangeboden met een boodschap.
De door Robby samengestelde brochure krijgt een eervolle vermelding.
De tentoonstelling is op zondag (vanaf 14 tot 20uur) nog te bezoeken tot eind september en op de andere dagen voor groepen na afspraak. Gesloten: 31 augustus 2014 wegens Putte kermis.
      VREDE VOOR IEDEREEN                       papavers                          NOOIT MEER OORLOG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten