Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

zaterdag 28 juli 2018

KUNST oude 'WC-pot' 19de eeuw Mechelen archeologie




Deze WC-pot zou een kunstwerk in de stijl van de "ready-mades" kunnen zijn, omdat we hem bekijken van op enige afstand in de tijd.

Pot-pourri

"In een stortput van de 19-de eeuwse beerput vonden we een hoop vreemde scherven die bij het begin grote vraagtekens  opriepen. Pas na enkele uurtjes puzzelwerk werd duidelijk dat wij het te maken hadden met een wc-pot!  Het model doet denken aan wc's zoals we ze nu nog kennen, maar dan zonder ingebouwde waterspoeling. Hoewel wc's met waterspoeling al sinds de 18-de eeuw bestonden, raakten ze pas in de 19-de eeuw in zwang en dan nog uitsluitend bij de rijkere burgerij. Met het verschijnen van de riolering en waterleiding, bij het begin van de 20-ste eeuw, won de wc snel aan populariteit."

Al lijken ze nog zo banaal, toch vertellen ook wc's een eigen verhaal.

Bron:

Liesbeth TROUBLEYN, Raf RIBBENS en Bart ROBBERECHTS, Beerputten, in: "Het archeologisch onderzoek op de sites Minderbroedersklooster en Begijnenstraat", Nieuwsbrief , Stad Mechelen informeert, dienst Archeologie, s.d., p.6.

archeoweb.mechelen.be

ART
In 1917 leverde Duchamp onder het Pseudoniem R. Mutt een kunstwerk in voor zijn bijdrage aan de eerste jaarlijkse show van de Society of Independent Artists in het Grand Central Palace in New York. Hij leverde niet zomaar een werk in, maar koos er voor om een urinoir te signeren, te kantelen en in te zenden.




De bovenste archeologische email wc-pot omgedraaid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten