Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

zaterdag 30 juli 2011

DERTIEN VRIJDAG FREYA HEKSEN

Tijdens de heksensabbat, die 's nachts plaatsgreep, onmoetten de heksen elkaar in groepen van 13 , een "coven", bij volle maan op vrijdag, de nacht waarin hun krachten tot uitdrukking kwamen.
Het geloof in die krachten wordt geïllustreerd door "een " bijgeloof in Duitsland, waarbij de klokken op die vrijdag werden tot zwijgen gebracht om degenen te verlossen die waren betoverd.

FREYA
Germaanse mythologie: FREYA, vruchtbaarheidsgoding.  Haar kostbaarste bezit was de Bringsigamen, een halssnoer gekregen door bijslaap met de vier dwergen die hem maakten. Zij kon ook toveren , ze veranderde Ottar in een zwijn en ze kon zichzelf in een vliegende valk veranderen.

Op vrijdag werden   in de Noorse traditie goden en godinnen aanbeden . Het was de dag/nacht van Freya, (vrijdag is van die naam afgeleid);  bij de oude Grieken was het de dag van Aphrodite Salacia, ze leende haar naam aan de "salicius" feesten (wulpse ),  zij werd  als visgodin vereerd. Hieruit volgt het eten van vis op vrijdag ( vis heeft een lange geschiedenis i.v.m. vruchtbaarheid)  en het leggen van het verband van een sabbat met orgies. Er werd gedanst en in de Christelijke context was dat des duivels.

 

http://forums.canadiancontent.net/history/77191-pendle-witches-1612-a.html


  Gravure "Teh Pendle Witches", Dans met de duivel, 1612.


In 1612 werden 12 oudere vrouwen  levend in de omgeving van Pendle Hill in Lancashire beschuldigd van moord op tien mensen bij middel van hekserij. Er volgde een heksenproces met foltering en ter dood veroordeling.

REFERENTIE:

Susannah MARRIOT, Witches, sirens and soothsayers, s.d., p.32.
Arthur COTTEREL, Encyclopedie van de Mythologie, R&B, Lisse, 2000, p.190.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten