Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

vrijdag 12 augustus 2011

200-ste JAARMARKT te Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Sint-Katelijne-Waver 102 jaar

De zogenaamde peperbus. Foto: H.F.E. Vermeir

 Zie ook in mijn blog op datum 31.07.2010. Meer uitleg over de peperbus.
Op de zogenaamde peperbus van Onze-Lieve-Vrouw-Waver worden de twee jaarmarkten aangekondigd. Die van OLVW op 03.09.2011 en die van Katelijne-Waver op 12.09.2011.


 ENKELE ELEMENTEN UIT HET VERLEDEN
 De eerste Europese jaarmarkten ontstonden in Italië, Spanje en Frankrijk. Er werden niet alleen goederen verhandeld, maar ook valuta. In de 12de en 13de  eeuw vormden de jaarmarkten in de Champagnestreek de belangrijkste ontmoetingsplaats voor Europese internationale handelslieden.(1)

In iedere middeleeuwse stad werd één keer per jaar een grote jaarmarkt gehouden. Op deze levendige jaarmarkten waren alle mogelijke producten te koop, ook uit verre landen, meegebracht door oosterse kooplieden. Rondreizende kooplieden trokken vaak van de ene naar de andere markt met hun spullen. Op de jaarmarkt waren niet alleen spullen te koop, maar er werd ook muziek gemaakt, gegokt en gedronken.
Behalve de jaarmarkt werd er in iedere stad ook regelmatig een gewone markt gehouden voor de dagelijkse levensbehoeften. De plaats waar de markt werd gehouden, is tegenwoordig veelal  nog te zien in de stadsplattegrond.

De Vlamingen kwamen in besloten groepen, geleid door de burgemeester of de voorzitter van de het koopliedengilde, vergezeld van klerken en gewapende lijfwachten - de wegen van Europa waren niet veilig.
Bijvoorbeeld in Lyon , eerste markt in 1462,  werd er vier maal per jaar een dergelijke markt gehouden.
Ook in Brugge en Antwerpen werden in de 15de eeuw dergelijke markten gehouden. Antwerpen speelde de hoogste viool tot 1585, de afsluiting van de Scheldemonding.(1)

DE WAVERSE JAARMARKT

Foto: H.F.E. Vermeir


In OLVW  op 03.09.2011 is de 200ste Jaarmarkt. Dit wil zeggen dat de oprichting dateert van 1801, bij ordonnantie van Napoléon. Wij zijn dan in de Franse periode. Tijdens WOI en WOII waren er geen jaarmarkten.(3)

Bovenaan de affiche zien we staan Gemeente O.-L.-V.-Waver.

Actualisering: foto's van 03.09.2011

Anna Béber , 99 jaar opent de deur voor Napoléon, Laurent Neels en de Burgemeester Eddy Vercammen houdt een oogje in het zeil. Foto: H.F.E. VERMEIR


Ook pater Damiaan was er en hij genoot uitzonderlijk eens van het leven. Foto: H.F.E. VERMEIR

Franse vlag op het raadhuis. Foto: H.F.E. VERMEIR

Sfeerbeeld. Foto: H.F.E. VERMEIR


Jaarmarkten waren ook ca. 200 jaar geleden  gelegenheden waar "commercie" en ontspanning hand in hand gingen. De markt ontleent haar specificiteit aan het feit dat dat ze er is voor "Paarden, Hoornvee en alle slach van Huidieren, enz..."


De jaarmarkt van Sint-Katelijne-Waver  die ca. een week later gebeurt is ook al 102 jaar.
Om ieder zijn recht te geven hierbij een foto.

Wilsonstraat, anno 1999. Foto: H.F.E. Vermeir

Het voornaamste commercieel product  van de jaarmarkten van het platteland was het vee. Men nam deel aan de wedstrijd, met geldprijzen en bij goed resultaat had dit als gevolg een opwaardering van het vee van de boer(en) dat met de beste prijzen wegliep.

in: Snoek's Almanach voor 1982  vind men blz. 221-225 onder de beginhoofding: "Jaarmarkten en Jaarlijkse Paarden-, Vee- en Zwijnenarkten" verder "Jaarmarkten" geheten terug. De verdere indeling is per maand, zo kunnen we naargelang het seeizoen de evolutie van de jaarmarkten volgen in ons land. Het aantal per maand.
januari:3
februari:3
maart: 21
april: 27
mei: 41
juni: 40
 juli: 30
 augustus: 41
 september: 71
Hier zien we bij 4 september staan  Sint-Katelijne-Waver, maar dat moet Onze-Lieve-Vrouw-Waver zijn
en bij 13 september Sint-Katelijne-Waver.
oktober: 50
november: 23
december: 7


Men kan bijna het hele jaar vullen met het bezoeken van jaarmarkten op  zaterdag, zondag en maandag.
Een aantal markten is ontstaan en verbonden met heiligenfeesten: St.-Antonius (Brecht), Apollonia (Schilde), St.-Job (Ukkel), St.-Jozefsmarkt (Maaseik), St.-Maarten (Koekelare), ...
Andere verwijzingen in de almanak: Aarschot (lentejaarmarkt),  Anderlecht (prijskamp voor slachtvee), Beerse (kapellekensmarkt), Bellem (gewestelijke stierenkeuring) ,Bevel: kruiskesmarkt), Deinze (batjesmarkt), Borsbeek (paardenprijskamp: shetlanders, pony's, warmbloedpaarden, landbouwpaarden), Geraardsbergen (eerste toog) , Vilvoorde (landbouwprijskamp en veejaarmarkt), Zomergem (vette veemarkt),  ...(2)

Daar onze maatschappij minder agrarisch is geworden zien we een verschuiving naar allerlei meer hedendaagse aaantrekkelijke items; handelaars die specifieke waren aanbieden, mensen uit Peru met hun armbandjes en infostanden en promotiestanden allerlei doen hun intrede. Maar ook voor drank en eten wordt gezorgd. De markten zijn een uitlaatklep geworden tegen het stresserende alledaagse leven en het oppervlakkige sociale bestaan.

Ook de affiche van de jaarmarkt van Katelijne is van belang:Referentie:

 Staf BLEECKS.(3)
Wim BLOCKMANS, e.a., Handel, ambacht en industrie, de wording van Europa, Hilversum, 1982, p.22.(1)
Snoeck's Almanak voor 1982, Snoeck-Ducaju en zn, Gent, p.221.(2)Geen opmerkingen:

Een reactie posten