Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

zaterdag 14 juni 2014

België: Mariakerke aan Zee(Oostende) OLV-ter-Duinen : juni 2014; invloed van LICHTLinks langs de gele kustlijn zie je Mariakerke staan. Het gaat over het kerkje links van de letter M.


Foto: H.F.E. Vermeir
In de diepte zie je het kerkje OLV-ter-Duinen, één van de mooiste kerkjes van de kust, zowel, binnen als buiten. Op de horizon zie je de duinenrij en het eerste gebouw in de diepte is "Ravelingen-Kinkhoorn".


Jullie willen ook wel eens de zee zien...

Foto: H.F.E. Vermeir
De weg gewezen:

Foto: H.F.E. Vermeir

Je ziet hier de dubbele wegwijzer naar OLV-ter-Duinen en naar het Ensorgraf, dat bij het kerkhof hoort.


Ik had de idee om het kerkje vanuit mijn kamer op de eerste verdieping van "Ravelingen- Kinkhoorn" verschillende malen te fotograferen in één dag en vanop dezelfde plaats.

2 juni 2014,  7 uur 's morgens. Foto: H.F.E. Vermeir
De eerste vermelding van een kapel verwijst naar 1171. Het Duinenkerkje
werd tussen 1350 en 140101 gebouwd met een beuk in gotische stijl en een westtoren. Tal van latere vernielingen en restauraties (1568, 1601, 1716) verklaren het heterogene karakter.
In W.O. I braken de Duitsers de toren af. Het zou tot in 1929-1931 duren voor architect Gustaaf Vandamme de kerk restaureerde en een nieuwe beuk aanbouwde.
De doopvont dateert van 1594. Bruggeling Frans Feys tekende voor heel wat meubilair (18de eeuw) in rococostijl, lambrisering, communiebank, preekstoel, biechtstoelen.
De neogotische glasramen komen uit het atelier van Jos Desmet. Emmanuel Lacroix schilderde de vijf Blijde en de vijf Droeve Mysterieën (1787 - 1788).


Duin en polderlandschap / Kerkhof
Het duinenkerkje werd al in 1946 beschermd, het trapeziumvormige kerkhof met graspleintjes, treurbomen en sierstruiken in 1975. De doden die er begraven liggen behoren veelal tot gekende Mariakerkse families. Zo was Leopold Passchyn (in Mariakerke werd een straat naar hem genoemd) de laatste burgemeester van Mariakerke. Ook James Ensor ligt begraven op dit kerkhof bij zijn geliefde Duinenkerk, die hij op het einde van de 19de eeuw hielp vrijwaren van sloping.
Jaarlijks vindt hier in april de Ensorherdenking plaats.
In 1979 en 1981 werden het duin- en polderlandschap en de dichte omgeving van de kerk een beschermd landschap

Bron: http://www.kerkeninvlaanderen.be/pages/kerk_02051.htm


8u15 ,
2  juni 2014: Foto: H.F.E. VERMEIR
dE  morgenzon heeft  reeds een stukje van zijn tocht vanuit het westen afgelegd. Rechts in het midden zie je de luchthaven van Oostende tevoorschijn komen. Vooraan 5 wagens, in de vorige prent waren het er drie, nu nog dezelfde.9u45 , 2 juni 2014: Foto: H.F.E. VERMEIR
Bij benadering idem. Het licht kreeg wat meer volume.


13u30, 2  juni 2014 : Foto: H.F.E. VERMEIR

De zon is verdwenen, dezelfde wagens staan geparkeerd, en rechts staan de fietsers klaar om te vertrekken

19u30, 2 juni 2014: H.F.E. VERMEIR

Het wordt later. De zon schijnt boven de wolken. De vijf wagens staan er nog.

22u19, 2 juni 2014: Foto: H.F.E.vERMEIR
Kunstlicht boetseert de kerk, de verlichting van de luchthaven vertoont vele puntjes. Het licht van de superette is aan en er staan drie auto's waarvan 1 die er de hele dag stond.Geen opmerkingen:

Een reactie posten