Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

dinsdag 24 juni 2014

Uit de krant: "MTV algemene vergadering" (nu Bel'Orta) , Sint-Katelijne-Waver


Mechelse Tuinbouwveiling (gemeente Sint-Katelijne-Waver), gesticht in 1949.Foto: 1953 (?), uit "Katelijne en Waver in het verleden ", Erf en Heemuitgave 4, Sint-Katelijne-Waver, 1978, nr. 55.
De s.v. Machelse Tuinbouwveilig (M.T.V.) ontstond in 1949.
Van de gebouwen die je hier ziet, werd de eerste steen gelegd begin 1950. Op 23 april werd de eerste veiling gehouden. Sedert werd de veiling steeds groter en moderner, tot de brand van 2010(?). Dit laatste leidde tot een reorganisatie en een beperkt herlocatie.
Ze groeide uit tot de grootste tuinbouwveiling van West-Europa met een omzet van twee miljard fr. of  50 miljoen euro per jaar, dit in 1988.
Op de foto zien we een dame met paard en kar met boerenpaard. Zij leverde en verkocht waarschijnlijk bloemkolen.(1953). In de periode erna ontwikkelde de groenteteelt zich van "vollegrond" naar serreteelt. De katelijnse tuinders werkten hard maar werden steeds rijker.


MTV hield algemene vergadering.

Tijdens haar jaarlijkse algemene statutaire vergadering, heeft de Mechelse Tuinbouwveiling zes leden van de raad van beheer en twee leden voor de raad van toezicht gekozen.


Louis De Roy werd voor een periode van 6 jaar herkozen tot MTV-voorzitter, samen met Alfons Geezemans als MTV-ondervoorzitter.


Bij gelegenheid van deze algemene vergadering hield Frans Op de Beeck, MTV-direkteur, een belangrijke uiteenzetting over het jaar 1977 en belichtte hij de vooruitzichten voor 1978.
Uit: Gazet van Mechelen, 13.05.78.


Het was de grote periode waarbij in Sint-Katelijne-Waver en in de omliggende gemeenten veel volle grond groenten(bloemkolen, prei, tomaten) en serregroenten werden gekweekt. Nu is de gemeente vooral een paardengemeente geworden. Maar de binding met de groenten is er nog steeds omdat vele paardenstoeterijen als tweede activiteit groenten of openluchtbloemen kweken. Kwestie van op 2 paarden te wedden...

De Kempenarestraat, 1964. De straat waar zich nu vooral de veilingactiviteit van "Bel'Orta" organiseert. In 1964 kwam hier de CentralE voor Glasgroenten (C.V.G.) tot stand. Deze werd later overgenomen door M.T.V.Foto: 1964, uit; "Katelijne en Waver in het verleden ", Erf en Heemuitgave 4, Sint-Katelijne-Waver, 1978, nr. 56.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten