Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

donderdag 19 maart 2015

HKGA (Heemkunde gouw Antwerpen) wenst Familiekunde Vlaanderen PROFICIAT**



HKGA wenst Familiekunde (in) Vlaanderen proficiat met het 50 jarig bestaan.

Op 14 maart 2015 organiseerde HKGA z'n Algemense Statutaire Vergadering (ASV) en Gouwdag te Wommelgem o.a. in Fort II, samen met de Heemkring "De Kaeck".

Op 14 en 15 maart organiseerde Familiekunde Vlaanderen de vieringen rond het 50 jarig bestaan in het Felixpakhuis te Antwerpen


1968: de Raad van Bestuur van Familiekunde Vlaanderen waarbij Leo Vanackere die verkozen werd tot voorzitter. [We herkennen ook Minister Van Mechelen, rechts naast de dame. (Collectie: Documentatiecentrum Oostende)


Bij de aanvang was Familiekunde ingebed in de Heemkunde en beiden in de VTB van toen.

Iets of wat info daarover.

Het huidige Heemkunde Gouw Antwerpen is de rechtsopvolger van het Verbond voor Heemkunde Gouw Antwerpen. (HKGA).
Dit verbond ontstond in 1963. Op initiatief van H. Croux, daartoe aangespoord door Dr. J. Weyns werd op het stadhuis van Herentals op 17 augustus 1963 het Heemverbond Gouw Antwerpen gesticht.
In maart 1964 verscheen de eerste aflevering van het driemaandelijks huisorgaan. In dat jaar sloten 11 heemkringen zich aan bij het Heemverbond Gouw Antwerpen: Aarschotse Kring voor Heemkunde, Antwerpse vereniging voor Romeinse archeologie, Kring voor Heemkunde Berchem, Borgerhoutse Heemkundige Kring, Heemkring"Berthout" - Hallaar, Heitse Heemkring  "Die Swaene", Kring voor Heemkunde - Kontich, Mortelse Heemkundige Kring en Heemkundige Kring Schelle. Vanaf 1963 tot begin 1966 werden er driemaandelijkse vergaderingen gehouden
Op 6 juni 1966 werd het Heemverbond Gouw Antwerpen-Vlaams Brabant als v.z.w. met als zetel het kasteel Hovorst te Viersel, gesticht door Dr. J. Weyns, Graaf Moretus en Croux.
(Verwijzing: "De Kroniek van een koepelvereniging" ,dl. I , Werkgroep 50 jaar HKGA,
in: "Gouwtijdschrift: Heemkunde Gouw Antwerpen v.z.w.",Sint-Katelijne-Waver,  jaargang 50, 2013/2, p. 3 en 5.)



Nu over het ontstaan van Familiekunde Vlaanderen en gemeenschappelijke "roots".

Op 13  december 1964 stichtte men te Gent de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde(VVF)
Op 27 september 1942 werd de "Vlaamsche Vereniging voor Familiekunde" opgericht.
Dit gebeurde op de tweede studiedag  van het Verbond voor Heemkunde (Vlaamse), een afdeling van de VTB , waarvan Jozef Van Overstraeten die voorzitter was.
Van die VVF werd Dr. Jan Lindemans voorzitter. Hij publiceerde reeds de studie 'Hoe maak ik mijn stamboom op.'


"In zijn artikel uit 2000 meent Lucien Van Acker  dat Albert Clabots moest werken met het Verbond voor Heemkunde en vastzat aan de Mededelingen van dezelfde vereniging, eerder een belemmering dan een voordeel was. Het aantal bladzijden dat et thema familiekunde in die Mededelingen toebedeeld kreeg, was heel beperkt. In de opvolger  Ons Heem kreeg de ca. 27 pagina's tellende rubriek Onze Stam  een eigen plaats en paginering. Dit was echter veel te weinig om van een echt genealogisch tijdschrift te kunnen spreken. 
  Enkele jaren later hield Clabots het voor bekeken. Door een eigen afzonderlijke paginering en rubriek toe te staan, werd binnen het heemkundeverbond expliciet en stilzwijgend erkend dat genealogie  niet zo sterk heemgebonden is als andere disciplines die samen de heemkunde vormen. Familiekunde is meer geschiedenis en historische wetenschap dan vele ander aspecten van de heemkunde"

(Verwijzing: Wilfried Devoldere, "Vijftig jaar Familiekunde (in) Vlaanderen",
  in: "faro", tijdschrift over cultureel Erfgoed, Brussel, jaargang 8, 2015 / 1, p.4)

De twee laatste lijnen van de voorgaande tekst lijken mij een nogal "gratuite" uitspraak .......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten