Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

woensdag 8 april 2015

Sint-Katelijne-Waver: Jan BUSSCHOTS in duplo, zaliger gedachtenis***




Toen ik opzoekingswerk deed  voor een ander onderwerp in:

 "Mijn land in de kering 1830-1980", deel 1 / 1830 - 1914"
van Karel VAN ISACKER, de Nederlandsche Boekhandel, Antwerpen /Amsterdam, 5de dr., 1984.

viel mij op dat in het namenregister de bovengenoemde gemeente één maal voorkomt met de verwijzing naar p.144 en dan  nogmaals naar Jan Busschots pagina 144. Dan keek ik op die pagina en landde aan in het hoofdstuk "De Belle Epoque en haar angst 1880 -1914", ondertitel: "De lust der beweeglijkheid" en dan verder "De tover der trilbeelden".

DE VOORLOPER

Op die pagina 144 vond ik het volgende over de beginnende cinema.

"Hoe dan geleidelijk de film het platteland veroverde, toont het verhaal van Jan Busschots uit Sint-Katelijne-Waver. Op een zondag zag hij in Antwerpen een filmvertoning en realiseerde zich de enorme exploitatiemogelijkheden.
 Hij schafte 'cinema-materiaal" aan in Gent en gaf de eerste voorstelling in 1908, in de herberg 'In 't Roosken' op de Duffelse steenweg. Bijna heel Katelijne-Waver kwam er op af: de volwassenen op zondag- en maandagavond, de kinderen op zondag- en en donderdagnamiddag, ongeveer 300 mensen per vertoning. Op het programma stond onder meer Mémiès' 'Reis naar de maan' - of een plagiaat ervan -, een met de hand gekleurde prent van 16 minuten.
 Na Sint-Katelijne-Waver deed Busschots met zijn installatie de ronde van de dorpen in de omtrek. Hij werd één van de eerste pioniers die de plattelands-lieden vertrouwd maakte met het wereldwonder."

De kinderen hadden toen op donderdagnamiddag vrij i.p.v.zoals nu op woensdagnamiddag.  Maar toen was het op zaterdag nog les...

De man van de eerste cinemavertoning in Sint-Katelijne-Waver was Johannes Franciscus Busschots, ° 19.08.1864 te Sint-Katelijne-Waver. (overlijdensdatum niet bekend). Zijn toenaam was Jan Pap. Hij was gehuwd met Catharina Lauwereys  en ze hadden geen kinderen. Bron voor deze drie lijnen: Wim Busschots.




Jan BUSSCHOTS , schepen en bloemist



Mijn aandacht was getrokken omdat we hier vroeger een dynamische schepen hadden Jan Busschots (Zjangske) die ook de draagwijdte van een aantal dingen goed kon inschatten. Die Jan keek waarschijnlijk zo'n beetje op naar voornoemde. En dan was er nog een Filemon Busschots(°08.04.1915 te Duffel - + 26.03.2010), de broer van Zjangske) ook een dynamisch manneken, dat zijn sporen verdiende bij de oud-strijders "Leopoldisten"  en de parochiezaal van de Catarinaparochie  bestuurde en in het kaarten "Wiezen" speelde als geen ander.

Petrus Franciscus(Sus) Busschots,( ° SKw - 31.12.1557 - + SKW 04.12.1914) was de oudste broer van Jan Pap.  Hij was gehuwd met Catharina Victoria Uytterhoeven (Toor Sammel). Zjang was de kleinzoon van voornoemde.




Een folder uit de verkiezingspropaganda van 1982 met de foto van Jan Busschots.

Jan woonde op de Mechelse steenweg 189 te Sint-Katelijne-Waver.
Nu loopt de R6 over zijn huis/grond.


Hij was een opgeruimde verschijning, maar alles gebeurde heel vlug,  en hij had een grenzeloze dienstbaarheid.

Jan werd geboren op 4 april 1920 op onze gemeente en overleed er op 24 maart 2006 op 85-jarige leeftijd. Hij  liep lagere school tot het achtste leerjaar als de meesten van zijn generatie. Tijdens de jaren 1932-35 ging hij naar de Tuinbouwschool te Mechelen aan de Antwerpse steenweg, waar hij als een "knappe" student bekend stond. Hij volgde eerst groenteteelt en later schakelde hij over op de bloementeelt. Hij was actief bij de B.J.B.
Hij nam deel aan de Achtiendaagse Veldtocht in 1940 en was tijdens de bezetting één jaar voortvluchtige werkweigeraar.
Hij huwde met Josephine De Munter op 24 januari 1945, "de mooiste en de liefste vrouw de hij kende". Samen met haar startte hij een groentebedrijf dat geleidelijk werd omgeschakeld tot een bloemenkweekbedrijf. Sommigen beweren dat hij toen op zijn tijd vooruit was.

Zijn sociaal engagement was indrukwekkend: het lidmaatschap in het bestuur van de plaatselijke Boerengilde was de start voor vele bestuursfuncties: Raiffeisenkas (bank van de tuinders, aanvankelijk), Boerenbond (arrondissement), Verbond der Chrysantenkwekers, C.C.L.T. en C.V.P.-bestuur.
Hij was een onafhankelijke geest en wilde niet echt in één vakje gestoken worden. Hij riep eens op een C.V.P.-raad, "Ik zou eens graag weten hoeveel mensen hier naar de kerk gaan!"


Bij de foto: Als schepen van Landbouw voerde Jan een groenbeleid. Hij gaf het voorbeeld.
 Hoeveel bomen werden niet bijgeplant sinds hij schepen werd in 1965 ?
Hoeveel bloembakken aangebracht?
Hoeveel bloemperken aangelegd?
Zijn lievelingsbloemen waren de violetjes.
Hoeveel klaver gerooid op woeste gronden?
Op bovenstaande foto plant jan jonge kastanjelaars als nieuwe dreef aan het Sint-Michielskasteel. (maart1982)


Hij speelde een leidende rol in het Jaarmarktcomité van Kathelijne, de Kunstkring Streven, het Davidsfonds, het Parochiecomité "Goede Herder",  de HK "Erf en Heem", de Kring voor Numismatiek en de Koninklijke Harmonie "De Verenigde Katharinavrienden".

Zijn politieke loopbaan startte met de verkiezing tot raadslid in 1958. In 1964 werd hij terug verkozen met 600 voorkeurstemmen., 1970 met 1060 stemmen en in 1976 met 1132 stemmen.  In de periode 1965-1989 was hij schepen. In 1977 werd hij voorzitter van de "Commissie tot vaststelling van uitzonderlijke schade in land- en tuinbouw".

In de politiek leerde Jan "de grote mensen met hun kleine kanten kennen", zo zei hij wel eens.







Als schepen van Burgerlijke Stand voltrok hij sedert 1965 meer dan 1800 huwelijken steeds met een glimlach, met muziek, een sympathiek onthaal en een woordje dat de mensen vertrouwen gaf.
Hij gaf zelfs een boek uit met HK "Erf en Heem" over die huwelijken.


Jan hield van zijn volk en de Kempen had hij hartelijk lief. Hij was een fan van Emiel Hullebroeck.
Hij had iets van een een Feniks, die steeds uit haar as verrijst. Hij was een einzelganger uit eiken hout gesneden.

Verwijzing:

De e-mail van Wim Busschots van 19.07.2015.
Met dank aan Wim.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten