Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

zondag 18 oktober 2015

van HOUWEEL tot PLOEG / voor willy


EVOLUTIE

De productie van harde graangewassen eist ploegen en oogsten, zware arbeid, maar met tussenin perioden vrij om een andere oogst binnen te halen, zoals bv. bonen en erwten en herfstvruchten.

Bovendien werd het diepe omspitten van de grond, dat vooral voor de graanteelt nodig is, ontzaglijk verlicht door de uitvinding van het "super-houweel", de ploeg  ..." De eerste primitieve landbouwers moesten hun velden, het houweel in de hand, open hakken en de uitvinding van dat "super-houweel" , de ploeg, die door dieren getrokken werd, betekende dan ook een enorme stap vooruit op de weg van de beschaving.  Behalve de laatste zijn dit allen antieke ploegen die of van monumenten nagetekend of gereconstrueerd zijn naar resten van de werkelijke voorwerpen. Het dient vermelding, dat de Maleisische ploeg aan de moderne Arabische vorm verwant is."(1)(p.346)


De landbouwer moest niet meer zelf een kuiltje graven - zoals bij het spitten in de tuin of bij de primitieve hakbouw in tropisch Afrika, bij de Amerikaanse inboorlingen en in neolithisch Europa - maar getrainde runderen of paarden trokken voortaan de voren aan één stuk, sneller en beter.Door arbeid te besparen, verhoogde de uitvinding van de ploeg niet alleen de opbrengst per arbeidseenheid, maar vergrootte zij ook, door de tijdsbesparing, de akker, die één landbouwer kon bewerken.
VERWIJZING/

Prof. Dr. John FRASER, "Klimaat en Aardrijkskunde, hun invloed op de geschiedenis", in: Nieuwe Geïllustreerde Wereldgeschiedenis,dl. I,  door Dr. Jan Romein, Drs. J.Suys, e.a., Amsterdam, 1929. (1)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten