Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

woensdag 13 juli 2016

* * * *Aan de wereld .... en hoe anders anders het wel werdEen STUK geschiedenis dat aantoont dat het heden veel te maken heeft met het verleden


" Aan de wereld zoals grote aantallen mensen die hebben gekend  -
  de Romeinen in Pompeii 79 AD,
  de Geconfedereerde staten van Amerika in Richmond in 1865, -
  is al vele, vele malen een eind gekomen...
  Uiteenlopende schrijvers als Plinius en Mary Chesnut hebben de gelegenheid gebruikt om daar         commentaar op te geven.
  Meestal blijkt dat een rampspoed teweeggebracht werd door de mens, niet door God,
  en in de plaats  van de vorm aan te nemen van een goddelijke wind verschijnen de verwoestende     elementen in de persoon van keizer [Nero] of Heinrich Himmler.
Het laatste oordeel van de onsterfelijke hemel ontspringt aan de zetels van sterfelijke hartstocht [ machtswellust ]. De heftige energie  van vernietiging wordt niet ontketend door een onverander-lijke of universele natuurwet, maar door de grillen van wellust, ambitie en hebzucht. De steden die in de afgrond van de tijd in de as zijn gelegd - Troje, Cartago, Jeruzalem, Londen, San Francisco, Nanjing,  Berlijn, Hiroshima en Pnom Penh  [ nu Bagdad] - drijven de spot met de veronderstelling dat god de gelovigen zal belonen en degenen die van het rechte pad zijn afgedwaald zal straffen. De onschuldigen gaan samen met de schuldigen ten onder en de barbaren die op Mongoolse paarden of Duitse tanks [ of drones en de overvloed van camera's in de openbare ruimten nu] door de poort komen aangeklepperd nemen de moeite niet om naar  iemands gebeden te luisteren.

Al in 416 v.Chr. introduceerde het Atheense leger dat het eiland Melos bezette het thema verovering, dat uitgesponnen werd in een lange serie historische variaties, niet alleen door de Romeinse keizers [ Julius Caesar o.a.] en de Medici pauzen, maar ook door Napoleon, Adolf Hitler, [Jozef Stalin] en Harry Truman en [de voorgaande voorzitter van de internationale voetbalbond bijvoorbeeld]. Nadat ze zich eerst verzekerd hadden van een militaire zege, gaven de Atheners de bewoners van Melos de keus tussen hun loyaliteit met Sparta opgeven of het doodvonnis aanvaarden...

De Duitsers, het Pruisisch militarisme van WO I .

De Romeinse legers belastten zichzelf niet met krijgsgevangenen, maar gaven er de voorkeur aan de gehele bevolking van een veroverde stad af te slachten of [of  te kruisigen] als slaven te verkopen.
In het het jaar 70 AD sneed men [de Romeinse bezetter] in Jeruzalem de buik van vrouwen  en kinderen open die ervan verdacht werden gouden muntstukken te hebben ingeslikt. De Romeinse generaal Titus hield 2500 gevangen apart om levend te verbranden of aan de wilde dieren  te voeren tijdens de feestelijkheden t.g.v. zijns broers verjaardag. [ jarenlang werd in het geschiedenis onderwijs het begrip PAX ROMANA gebruikt...]..."Dodenmasker, Gaius Julius Caesar,  Musem van Oudheden , Turijn. Foto: Gabinetto, Piemont.

Dergelijke wasmaskers werden kort na het overlijden gemaakt van aristocratische en rijke Romeinen. Bij begrafenissen droeg een toneelspeler in de stoet het masker van de dode en een afgietsel ervan werd voor de lijkbaar gedragen. Later stelde de familie het tentoon  met andere maskers van voorouders in de toegangshal van hun huis.

Een man wiens egoïsme onuitputtelijk was
en wiens menslievendheid deze van een meedogenloze moordenaar van de veroverde volkeren was.

[Het verleden is één grote wellust van machthebbers voor wie alleen het IK van tel is; en daar is in deze tijd van ongebreideld kapitalisme veel van terug te vinden...
Het is duidelijk wat volgt, zien we maar eens rond naar de machthebbers in de wereld, zelfs naar DE presidentskandidaat van V.S.A.[ "Trump".], die o zo goed kan inspelen op de lage driften van de mens.

De MENSHEID... onderdrukt en ook nu...Steinlen T.A., 'Het Schild', tekening, 1915, WO I.

Hoe de Duitsers de mensen verdreven... Tonen we nu meer moed in het Zwakke Europa...
We gaven 15 miljard euro aan de dictator van Turkije. Waarvoor, om nog meer mensen  in de afgrond te storten en  tot welzijn van hemzelf als gangster president.
Foei Europese Unie, foei Europese politiekers...


Begrippen:
- Plinius de Oudere (Como 23 of 27 na Chr. - Stabiae 25 aug. 79 n.Chr.)
Hij kwam uit een rijke Romeinse familie.
Zijn belangrijkste werk was "Kennis van de Natuur" (Naturalis Historia). Een boek vol feiten en humor waarvan 37 van de 100 boeken bewaard bleven. Het is één van de belangrijkste bronnen voor vele aspecten van de Romeinse cultuur en historie, hoewel  hij langs de ene zijde kritisch was, zijn er anderzijds een aantal onnauwkeurigheden.
- Mary Boykin Chesnut (Stateburg South Carolina 31 maart 1823 - Camden South Carolina 2 november 1886). Zij was als auteur één van de belangrijkst getuigen van de Amerikaanse Burgeroorlog.


Verwijzing:

Irwin ISENBERG en Richard M. HAYWOOD, Caesar, Den Haag, 1964. [dodenmasker blz. 148 ]
LewisH. LAPHAM, Tekens aan de wand, in: "Het Nieuwe Wereldtijdschrift", jg. 15, nr. 2, 1998,  p.12/13.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten