Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

zaterdag 13 augustus 2016

LIER feest: Timmermans schreef 100 jaar geleden "Pallieter", 1916 *In 2001 verscheen het lijvige boek "Felix TIMMERMANS", een biografie,
van Gaston Durnez, uitgegeven bij Lannoo, bevattende 820 blz.
Een aangenaam lezend lijvig boek, dat het culturele leven van de regio Lier, periode Timmermans op een "buitengewooon" gedocumenteerde wijze weergeeft, in tekst en beeld.

Gaston Durnez heeft ook altijd iets guitigs, iets on-doorgrondelijks gehad, met een mysterieglimlach creëerde hij een curieuze "werkelijkheid".  Rechts maakte Marc Cels een Bosch/foto van de "man"


In dat boek citeert hij een passage waarin Ernest Claes Felix beschrijft: (blz. 153)
Claes zag Timmermans toen als  'een grote en toch ietwat zwaargeblokte vent ...
" ...met een gezond blozend gezicht van iemand die smakelijk eten kan, een ronde kin  die niet vatbaar was voor een harde stoppelbaard, een sterke neus, hoge voorhoofd, weke mond. Hij maakte niet de indruk van grote spierkrachtige inspanning, hij was niet wat men zou noemen een pezige kerel, heel zijn wezen duidde op zachtheid, gemoedelijkheid, een mens die het goede van het leven aanvaardt als de natuurlijkste zaak van de wereld en de rest niet aan het hart laat komen, een mens waarin geen ziertje kwaadheid stak. Zijn handdruk was eer een warme pol dan een stevige klauw, iemand die niet kon boos worden, noch hard roepen."

Ernest Claes, "Ik en de Witte", Antwerpen, 1961, blz. 58-59.

De beschrijving van de Fé, de man die "Pallieter" zou schrijven, daarvoor kon geen betere bodem bestaan. Tijdens WO I, verscheen in 1916 in Nederland dan HET boek.


1916 Pallieter, Amsterdam, P.N. Van Kampen en Zoon.
     
        Vertaald in het Duits:     1921
                         het Frans:    1923
                         het Engels:   1924
                         het Zweeds: 1925
                     het Tsjechisch: 1927
                      het Italiaans   : 1929
                     het Esperanto  : 1933
                          het Deens :   1936
                      het Sloveens  :  1938
                          het Fins     :  1947
           en het Zuid-Afrikaans:  1967

"Pallieter is geen echt lyrisch dagboek geworden, evenmin een echte roman. Het is een opeenvolging van schetsen waarin men 'de gang van het jaar' kan volgen, met alles wat dat meebrengt voor het dagelijks leven van iemand die alleen maar wil bewonderen en genieten."(1)( p.190)

"In welke tijd gebeurt dit?
 Waar ligt het Pallieterland precies?
 Het heeft geen belang. Pallieter is een symbolische figuur en zijn land is een droomwereld.. toch  kunnen we op die vragen antwoorden. Dat is de paradox van Pallieter: hij bestaat niet, maar hij is  wel echt.
 Op het ogenblik dat wij hem ontmoeten, is de twintigste eeuw ruim een decennium bezig. Er gebeuren dingen die zelfs het jaar kunnen aanduiden. Pallieter doet iets wat Felix nooit gedurfd zou hebben: hij maakteen tochtje met een vliegtuig dat in de streek een demonstratie komt geven."(2)(p.190/191)

"Welk beroep oefent Pallieter uit? 
  Hoe verdient hij zijn geld?
  De kantoorbediende uit een van de eerste handschriften is voorgoed verdwenen, de rijke oom uit    Congo ook. Pallieter beschiktduidelijk over voldoende rijkdom om te doen wat hem zint. daarmee weten wij genoeg."(3)(p.191)

Een aantal vreugdevolle lijnen  uit het boek:

Pallieter was er van aangedaan en riep:

"'t Weurdt fiest vandaag! 't weurdt fiest vandaag!"

En hij dreste duizend druppels in de lucht.

Dan duikelde hij nog eens onder, als om de ziel van het water meê te
nemen en liep dan blinkend, roos als een roos in de witte nevelen naar
de Reynaert en hij zong:

Zoo dee Adam--
Zoo dee Adam--
Zoo dee Adam's zonen.
Adam had zeve zone,
zeve zonen had Adam.Pallieter, het beroemde geesteskind van Felix Timmermans, wordt honderd jaar. Op 5 juli 1916 rolde Pallieter van de persen en zette Lier op de wereldkaart. Het jubileumjaar wordt ingezet met een expo van Felix Timmermans en zijn tijdgenoten. "Wat zou Lier zijn zonder Timmermans? Maar zijn museum bewaren is te veel gevraagd", zegt Ronald De Preter die de zalen die al leeg waren gehaald weer in orde bracht.

 Verwijzing/

Gaston DURNEZ, "Felix Timmermans", een biografie, lannoo, Tielt, 2001.(1),(2),(3)

Toeristische brochure: "Visit Lier", 16 blz., www.visitlier.be,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten