Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

zondag 25 september 2016

* * *UTOPIA/ de VIJF wegen naar een beter WERELD ... over Th. More, de Denker en UTOPIA



In "De Standaard" van 24/25.09.2016 schreef Peter Vantygem met als titel "Vijf wegen naar Utopia". Dit zei mij wel iets.. vandaar de volgende evocatie.

DE WEGEN NAAR UTOPIA

Thomas MORE de bedenker van "Utopia", de zo jammerlijk door Hendrik VIII, de wreedaard, werd ter dood gebracht,
en A. RODIN, de schepper van de  "Denker".



1. EEN BASISINKOMEN VOOR IEDEREEN door Hans Achterberg, 73 jaar.

"Ik zou allereerst pleiten om iedereen een basisinkomen te geven. Het vereist geen fundamentele verandering van de samenleving: zelfs Milton Friedman, een voorvechter van het vrijemarkt-kapitalisme, zag er veel goeds in.
De eerste vraag die velen zich echter stellen, is hoe mensen zullen reageren. Een bezorgdheid is dat burgers gewoon niet meer zullen werken."
"Er zijn al meerdere serieuze experimenten opgezet om het effect  van een basisinkomen te onderzoeken. In Canada werden 13.000 inwoners van het stadje Dauphin in Manitoba, die zo'n basisinkomen kregen, nauwlettend gescreend.  Een recente analyse van die data laat zien  dat de mensen niet massaal stopten met werken, en dat blijkt ook uit andere experimenten. Mensen willen zich deel van een samenleving voelen. In Dauphin  namen vrouwen wel meer zwangerschapsverlof  op en studeerden jongeren meer. Het welzijn steeg spectaculair, het ziekenhuis had minder patiënten en het huiselijk geweld nam af. Ook in Nederland gebeuren nu veel zulke experimenten, vaak onder de radar."

Hans Achterhuis is een Nederlandse filosoof en publiceerde meerdere boeken. Onlangs verscheen 'Koning van Utopia', een analyse van het utopisch gedachtegoed.


2. MEER TIJD VOOR KLEIN GELUK door Warda El-Kaddouri, 26 jaar.

Hans Sebald, Saturnus, de tijd, gravure.
Ook in Mores Utopia gaat het uiteraard over de invulling van onze tijd hier op aarde.
"Daar duurt een werkdag zes uur. Zo komen we bij een werkweek van dertig uren, weliswaar met behoud van loon."
"Iederen wil op het einde van zijn leven  met een gevoel dat hij of zij nergens spijt van heeft, denk ik. Maar vandaag rennen velen zichzelf achterna. Veel mensen kunnen werk en privé niet goed combineren en dat zal niet verbeteren als de pensioenleeftijd verhoogt. We blijven maar bezig. Voor je het weet, heeft het leven je ingehaald."

Wara El-Kaddouri is literatuurwetenschapper aan de UGent.


3. ONZE NATUUR BETER CULTIVEREN door Luce Irigaray, 86 jaar.

In de duinen van Mariakerke (Oostende), dit prachtig stukje natuur... een bron van esthetisch  genoegen. Foto: eigendom H.F.E. VERMEIR

"Verlangen kenmerkt het menselijke op universeel niveau. De cultuur van dat verlangen is een nog weinig verkende bron van energie, schepping en evolutie. Dat te erkennen maakt een toekomst mogelijk voor het leven zelf, op een individueel en collectief, een menselijk en niet-menselijk niveau.
  Die hypothese roept enthousiasme op bij jonge kinderen, adolescenten en onderzoekers, [ waar zijn de ouderen en de vrijwilligers, tellen die niet mee mee... ] en laat een glimlach verschijnen op hun bezorgde en ontmoedigde gezichten. Reacties die niet altijd in de smaak vallen bij hen die willen besturen. Verlangen is in de grond rebels. Het stelthet verleden ter discussie om zich te openen voor de toekomst. [maar de mensen die reeds een heel stuk in dat verleden leefden, hebben ook nog verlangen, daar heeft Luce schijnbaar geen belanstelling voor]
  Maar zou een democratie die zich baseert op de cultuur van het leven en van een gedeeld verlangen [ van alle sociale lagen  (sic)] , de wereld niet kunnen redden?

Luce Irigaray is direktrice de Recherche en Philosophie, in het Parijse Centre National de la Recherche Scientifique.
Ze publiceerde "Through Vegetal Being" met Michael Marder.

4. DE POLITIEK ALS BEROEP AFSCHAFFEN door Matthias Lievens, 36 jaar.

Matthias Lievens doceert aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven en schreef met Anneleen Kennis, het boek 'De mythe van de groene economie'.


5. EEN STEM VOOR ALLE VROUWEN door Tinneke Beekman, 40 JAAR.

Tinneke Beekman is filosoof en columniste. Ze doceert aan de 'School of Life' in Antwerpen.


                   ****************************************


http://thoth.nl/Rubrieken/Kunst/Rodin-De-Denker
Rodin maakte deze befaamde creatie in 1881

De DENKER omringd door een massa op sensatie beluste kuddemensen....een "kijkfile"...

Dit beeld is in 1881 gemaakt en was toen geen losstaand beeld, maar onderdeel van de poort voor het Museum van Decoratieve kunsten. De inspiratie voor deze poort, die de poort van de hel moest voorstellen, was "La Divina Commedia" van de Italiaanse dichter Dante Alighieri
Deze 'goddelijke komedie', uit de 14de eeuw, beschrijft de reis van de dichter door het hiernamaals. Dit is door de levendige beschrijvingen van onder andere de hel al eeuwenlang een inspiratiebron voor kunstenaars voordat Rodin zijn werk maakt.
Maar Rodin had de opdracht gekregen ook met dit thema aan de slag te gaan en pakte het groots aan. Het werd een metershoge poort met allemaal figuren uit het verhaal van Dante. De denker werd de centrale figuur hiervoor. Het beeld moest niet zomaar een denker voorstellen, het was de mediterende Dante, de bedenker van het verhaal. Daarom werd het beeld ook wel Le Poête genoemd.
Een los beeld van een zittende figuur is natuurlijk veel minder lastig te vervoeren en tentoon te stellen dan een hele beeldengroep. In 1906 werd dit beeld voor het eerst tentoongesteld. Het werd opgesteld voor het Pantheon. Er was toen net een politieke en sociale crisis aan de gang en het beeld werd hierdoor tot socialistisch symbool gekozen, een hervormende denker in plaats van een mediterende Dante.
Het beeld staat nu niet meer voor het Pantheon, maar in het Rodin Museum. Bij bronzen beelden is het echter mogelijk om meerdere exemplaren van hetzelfde beeld te maken, wat hier ook gebeurd is. De andere beelden staan in Kopenhagen en op het graf van Rodin.
Nee, er zijn er zelfs nog meer. Van de eerste beelden zijn afgietsels gemaakt. Er zijn ongeveer 28 afgietsels van groot formaat. Zelfs in Nederland staat een Denker. Dit beeld staat in het Singer Museum in Laren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten