Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

maandag 21 november 2016

Jo Haazen: DE meester BEIAARDIER een uitzonderlijk IDEE in de contekst van het KINDERRECHTENVERDRAG
"Vrije Tribune"


Jo Haazen te Mechelen op de Grote Markt, de "speakers corner", een viertal jaren geleden t.g.v. een andere 'hot' item.


KNACK 20/11/16 om 08:32 - Bijgewerkt om 08:31

'Een overheid moet haar plicht ten aanzien van haar jongste burgers opnemen'.

Op de 27ste verjaardag van het Kinderrechtenverdrag zijn kinderrechten belangrijk op alle beleidsniveaus, schrijft kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. Maar we zijn er nog niet…

Jo Haazen:
Waarom steeds het accent leggen op "rechten" zonder te spreken over "plichten"? Zijn plichten soms minderwaardig? Vullen rechten en plichten elkaar niet aan, zoals in- en uitademen, krijgen en geven, dag en nacht, op en neer, warm en koud, overeenkomstig de wet van de dualiteit die het leven in stand houdt? In onze materialistisch rijkelijk bedeelde maatschappij gaat de aandacht evenwel hoofdzakelijk uit naar het (op)eisen van rechten - psychologisch gezien een introverte, defensieve en egocentrische beweging (-). Plichten daarentegen zijn extrovert en bewust gericht op het belang van het individu en van de hele maatschappij (+). De "Universele Verklaring van de Rechten van de Mens" komt dan ook erg onevenwichtig over zolang het begrip "Plichten" niet expliciet mee in de titel opgenomen wordt, ondanks juridische opvattingen waaruit zou moeten blijken dat plichten in deze verklaring voldoende ingebed zijn. Waarom dan niet eerlijk spreken over de "Rechten en de Plichten van de Mens"?

Jan Verstraete:

 @Jo Haazen:  schitterend geformuleerd. De vergelijking tussen de eerder introverte en egocentrische rechten, versus de meer extraverte en geëngageerde plichten, heb ik nog nergens gelezen. Ook de Universele Verklaring van de 'Rechten en Plichten' van de mens, getuigt van een knap staaltje denkwerk. Mijn respect.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten