Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

zaterdag 14 januari 2012

't grom : start nieuw werkjaar met GROENTENIEUWJAARSRECEPTIE

In het groentemuseum "'t grom" begon het nieuwe werkjaar met een druk bijgewoonde RECEPTIE om 11 uur op donderdag 12.01.2012.

De uitnodiging vind je hieronder:


De aanwezigen werden toegesproken door Leopold MAES, voorzitter van de Raad van Bestuur van de vzw Midzeelhoeven. Hij overschouwde het afgelopen jaar en somde een deel van de activiteiten van ’t Grom op: deelname aan Erfgoeddag , Week van de Groentestreek, de tijdelijke tentoonstelling “BLIK”, Open Tuinen, Open Monumentendag, beurs Tuinbouw Vlaanderen, Cultuurmarkt, Speeldag Mechelen, Uit-Kijker Mechelen, enz. 

Hij dankte uitdrukkelijk de vele vrijwilligers en het gemeentebestuur voor de behoorlijke samenwerking.

Daar de gemaakte foto's onduidelijk waren geen foto. Sorry.

Foto van al wat lekkers is en een aantal van de genodigden. Foto: H.F.E. VERMEIR

Vele vrijwilligers, leden van het bestuur en de directie waren opgekomen. We herkenden Burgemeester Eddy Vercammen, Martine De Graaf, gemeenteraadslid, Luc Peeters voor de MTV, Harry Vermeir, Vz van de Erfgoedraad, sponsors.


Erika T'JAECKX, diensthoofd, stelde het komende werkjaar voor. (Zie tekst hieronder). Foto: H.F.E. VERMEIR

’t Grom vangt 2012 positief aan         
In 2011 kreeg het Groentemuseum 5559 bezoekers over de vloer, waarvan 121 groepen.Het merendeel van die groepen zijn scholen die komen voor dé succesformule van een dagbezoek bestaande uit een rondleiding en een kooksessie. Hierbij maken zij al doende op een aangename manier kennis met de geschiedenis van (vergeten) groenten en de tuinbouw. Dit alles wordt gerealiseerd door een beperkt team van 1 voltijdse conservator, 1 voltijdse educatief medewerkster en 1 voltijdse tuinman, die gelukkig kunnen rekenen op een schitterend team van vrijwilligers. Dit zijn een 20-tal kookmoeders, 1 kookvader, gidsen, de vrijwilligers van het bestuur, een hulp in de tuin, enz.
Met de Nieuwjaarsreceptie werden al deze mensen die ’t Grom dagdagelijks steunen, bedankt, alsook de partnerorganisaties vzw Toerisme Sint-Katelijne-Waver, die gehuisvest is aan de balie van ’t Grom en vzw Erf & Heem, de lokale heemkundige kring. Ook voor de Gemeente Sint-Katelijne-Waver, de hoofdsponsor Univeg, sponsors DCM en Mechelse Veilingen waren woorden van dank weggelegd.
De voorzitter Leopold Maes overschouwde het afgelopen jaar en somde een deel van de activiteiten van ’t Grom op: deelname aan Erfgoeddag , Week van de Groentestreek, de tijdelijke tentoonstelling “BLIK”, Open Tuinen, Open Monumentendag, beurs Tuinbouw Vlaanderen, Cultuurmarkt, Speeldag Mechelen, Uit-Kijker Mechelen, eigen workshops en zomerkampen, enz., enz.
De conservator Erika T’Jaeckx blikte vooruit en gaf een voorproefje van het programma voor 2012:
Vanaf februari is het museum terug te bezoeken voor scholen op afspraak en op 1 maart gaan de deuren terug open voor de individuele bezoekers, die men zal verwennen met iets nieuws. Er komt een digitaal element in de vaste tentoonstelling waarin de evolutie van het landschap, de groentestreek en de tuinbouw van de middeleeuwen tot nu, wordt uitgelegd aan de hand van prachtig kaartmateriaal en oude foto’s. Hierover meer nieuws in de media en op de website in de toekomst.
Uiteraard wordt er, naast de vele groepsbezoeken en workshops, terug deelgenomen aan diverse evenementen zoals de Krokuskriebels, Erfgoeddag, Week van de Groentestreek, Midzeelhoeve-feesten, Week van de Smaak, enz. Dat alles vormt samen een stevig en gevarieerd programma voor een ruim publiek.
Hoewel een museum bestaat bij gratie van zijn publiek, moet men voor een evenwichtige museumwerking ook inzetten op andere aspecten. Eind 2009 heeft het Groentemuseum een erkenning gekregen en in het licht daarvan moet men voldoen aan een aantal criteria. Eén daarvan is het verzamelen, inventariseren en restaureren van relevante voorwerpen en documentatie. Vrij uniek is dat ’t Grom actief verzamelt, maar daarbij stuit men op het tekort aan stockageplaats en de nood aan een geschikt depot. Achter de schermen wordt eveneens hard gewerkt aan een degelijk beleids- en collectieplan dat hierbij als basis moet dienen. Ondertussen wordt er ook geïnvesteerd in de onderzoeksfunctie van het museum en werkt men aan de voorstudie voor de zgn.” Oorlogstuin” die men tegen 2014 zal aanleggen voor de herdenking van de Groote Oorlog (2014-2018).


Er volgde nog een stemmige receptie. Foto: H.F.E. VERMEIR.

Het was een stijlvol gebeuren waarbij de vrijwilligers en het team van " 't grom" hun beste groenten en dranken presenteerden.Om te eindigen het logo.


INFO: 
Het Groentemuseum-Midzelen, 25a, 2580 Sint-Katelijne-Waver.
015/31.50.55

Geen opmerkingen:

Een reactie posten