Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

vrijdag 20 januari 2012

WINTERTUIN en URSULINENKLOOSTER (olvw) en HERITAGE RECYCLED: partnerovereenkomst

KEMPENS LANDSCHAP werkt met de CHURCHES CONSERVATION
aan de toekomst voor de WINTERTUIN en URSULINENKLOOSTER (olvw)
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Het startevenement 19.02.2012 in de Oratoriumzaal.

Oratoriumzaal: hoekdecoratie. Foto: H.F.E. Vermeir
In deze prachtige zaal speelde het publieke gebeuren zich af.

" Kempens Landschap zal optreden als projectleider in het 'Heritage Recycled' (HERE) project.
Het uiteindelijk doel is om een internationaal overlegorgaan en werkmethode te ontwikkelen voor de restauratie en herbestemming van cultureel historisch erfgoed. De herbestemming van het gebouwenpatrimonium zoals kerkelijk erfgoed, militair erfgoed en andere grootschalige projecten. Niet alleen in Vlaanderen, maar ook over de landsgrenzen heen. Momenteel ontwikkelen deze sites zich los van elkaar, zonder baat te hebben bij de ervaring en kennis die reeds werd opgedaan in een andere regio. Op deze manier gaat een belangrijke troef naar concrete realisaties op het terrein zoals renovaties, inrichting en herbestemming verloren. Door samenwerking zijn er  betere resultaten."(1)

Burgemeester Eddy Vercammen, eerst aan het woord. Foto: H.F.E. VERMEIR
De burgemeester sprak in het Engels en het Nederlands.
Hij had het over de goede reputatie van de school,  de bijdrage van het Instituut tot het ontstaan van de benaming "torekenswaver", de ervaring van  het Kempens Landschap in het dossier van Roosendael, de belangrijkheid voor het toerisme, het belang van het HERE-project, .. en als besluit: "Als gemeentebestuur hebben wij de opstart van dit project ten volle  ondersteund, financieel en moreel. Bij deze kan ik u meedelen dat ook voor volgende jaren reeds  kredieten werden voorzien in onze meerjarenplanning."

De Oratoriumzaal met de genodigden was goed gevuld. Foto: H.F.E.VERMEIR
 "Aan de hand van voorbeeldprojecten zoals het Ursulineninstituut in OLVW zal gewerkt worden aan een toekomst voor het religieuze erfgoed binnen Europa. Het project kadert binnen het Interreg IVA - twee zeeën programma van de Europese Unie dat de kans biedt de site ven het Ursulineninstituut en Wintertuin nieuw leven in te blazen."(2)

Député Peter Bellens.Foto: H.F.E. VERMEIR

Zijn besluit:
"Voor de toekomstige ontsluiting van het Ursulineninstituut wil Kempens Landschap gebruik maken van de nieuwste technologie op het vlak van museale ontsluiting en gebruik. Deze technieken kunnen een brug slaan naar de jeugd en hun interesse aanwakkeren voor hun omgeving en haar erfgoed. Zeker in het kader van 2012, het Europese jaar van de overbrugging van de kloof tussen jong en oud,...
To conclude , I would like to express a special word of gratitude. First, I would like tot thank the Congregation of Sint-Ursula and vzw Wintertuin  for their generous hospitality at this wonderful location. A special "thank you" goes also to the partners on site, the Institute of Sint-Ursula and vzw Borgerstein, for their constructive cooperation. And last, but not least, I woud to thank the European partners...."

Plechtige ondertekening van de partnerovereenkomst. Foto: H.F.E. VERMEIR
De financiering:
Dankzij de steun van Interreg wordt 50% subsidie  bekomen op de totale projectkost van 1.215.032 euro. De bijdrage van de Provincie Antwerpen  is 121.000 euro en die van de gemeente Sint-Katelijne-Waver 51.725 euro. De samenwerking met de erfgoedactoren van Vlaanderen en Engeland is in het najaar van 2011 begonnen. Om dit project vorm te geven heeft Kempens Landschap reeds een bijkomende projectcoördinator(links op de foto) aangeworven.


Nadien speelde het FOUR ACES GUITAR QUARTET op klassieke gitaren o.a. de Carmensuite van Bizet,
gevolgd door een stemmige receptie aangeboden door het gemeentebestuur.

Zitterke, Oratoriumzaal. Foto: H.F.E. VERMEIR






Referentie:

Persbericht 19/01/2012. (1)
Uit de e-post van Johan DE MOOTER, Startevenement Heritage Recycled, Ursulineninstituut, 19.01.2012. (2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten