Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

donderdag 30 augustus 2012

cartoons : Newtopia ... VREDE / PEACE, MENSENRECHTEN / HUMAN RIGHTS


Eventjes met de twee voeten op de grond.


Uit: Charlie, nr. 108, Janv. 1978, p.64.
Het gaat hier om WOI.

Guernica van P. Picasso 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Pablo Picasso een Duitse officier op bezoek. Er ontwikkelde zich het volgende gesprek...

"Das haben Sie Gemacht?"
"Nein, das haben Sie gemacht."

Overgenomen van de wikkel van: Zaal Z, KMSK, sept - nov 2012.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog  bombardeerden de Duitsers met hun vliegtuigen Guernica, een Baskisch landelijk dorpje in het Noorden van Spanje; kwestie van hun eigen Tweede Wereldoorlog  II voor te bereiden. Na WO II streken een aantal Duitsers neer in Empuriabrava in Spanje. Dit was de compensatie van Franco.

Maurice Radiguet (1866-1941), "De vrede misbruikt", in: Charlie, nr. 109, Fév. 1978, p.22.
In Mechelen startte een tentoonstelling op vier locaties NEWTOPIA geheten.

1 Newtopia: droomland.
2. De munt, daar kunnen we nog eens over nadenken.
3. Opvoeding. We betalen om ons te regeren steeds hogere taksen. Opvoeding moet vertrekken van de eigenheid van het individu en de specifieke capaciteiten. Elite-opvoeding gebaseerd op het inkomen van de rijken leidt tot grotere ongelijkheid.
4.Het gebruik van de aarde moet vertrekken van de mogelijkheden van de doorsneemens en die mogelijkheden zo ontwikkelen dat de totale mens er voordeel van heeft en niet een beperkte groep machtigen die  de aarde inrichten naar hun eigen elitegerichte noden.
5. Bestuur: Met een verkozen president en een regering voor drie jaar, die tijdens hun regeerperiode om het half jaar worden gewaardeerd naar nu beloftes uit de verkiezingsperiodes en hun reeële daden. Niemand mag op sleutelposities tweemaal zetelen, noch leden van zijn onmiddellijke familieclan.
6. Iedereen heeft recht op een gratis en volwaardige gezondheidszorg, waarvan de kosten gedragen worden door de regering. De kosten van de banken worden wel gedragen door de regeringen...
7. De overheid moet zinvolle en aanzienlijke werkgelegenheid ontwikkelen en daarnaast ook de privé-wereld  economische activiteiten doen ontwikkelen die op de eerste plaats een bijdrage leveren tot een betere maatschappij. Baas zijn wil niet zeggen dat men de ander mag onderdrukken.
8.Het leger is beperkt, goed uitgerust en dient alleen tot de verdediging.
9. Wetgeving en recht. Iedereen heeft vrijheid van godsdienst in zover die godsdienst niet aanzet tot geweld, spreekrecht, een vrije pers en het recht om jezelf uit te drukken zoals je wenst. Gayhuwelijken zijn normaal, autorijden en drinken is toegelaten vanaf 17 jaar. Racisme en discriminatie moeten worden veroordeeld. Het aantal wetten en regeltjes moeten worden beperkt en mogen niet hoofdzakelijk de belangen dienen van de groep aan de macht. Het overdreven plaatsen van camera's zoals nu bezig in het Mechelen is een aantasting van de privacy en van een open samenleving.


Dit was een poging om op basis van http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=  meer duiding te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten