Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

donderdag 23 augustus 2012

ZEE ZON WATER NATUUR 22.08.2012 van Den HAAN tot KNOKKE "beaufort"Op 22.08.2012 reden we met de wagen op 1u20 naar Heist-aan-Zee.

Om  11u30 parkeerden we ons voor € 3.

We stapten naar de kusttram en enkele minuten later spoorden we naar Den Haan aan Zee, de mooiste badstad.


Zoals te zien, daar heeft men nog voor iets meer gevoel voor bouwen en open ruimte, dan om een rechte muur langs de kust te bouwen.
Wij stapten dan door het natuurgebied van duinen en strand richting Wenduine.


Wij konden ons niet voorstellen dat dit ligt tussen de kustweg en het strand.
Daarna de duinen overgestoken richting strand;
Er was ook nog het kunstproject "Beaufort 04 ", voor de Vlamingen hetzelfde. Nog altijd die kleinzielige onderkruiperij, geen Nederlandse titel.

Marco Casagrande

Sandworm

Strand Wenduine, ter hoogte van Chalet West-Hinder
De Haan - Wenduine  


“Ontwerpen volstaat niet. Design hoort de werkelijkheid niet te vervangen. Het gebouw moet uit de locatie groeien; het moet reageren op zijn omgeving, het moet een weerspiegeling van het leven zijn en vooral ook zichzelf zijn, zoals elk ander levend wezen. Architecturale controle gaat tegen de natuur in en dus ook tegen architectuur. De gebouwde menselijke omgeving is een bemiddelaar tussen de menselijke natuur en de natuur zelf. Om hier deel van uit te maken, moet de mens zwak zijn.”Het werk van Marco Casagrande bevindt zich op het snijvlak tussen architectuur en beeldende kunst. Zijn werk getuigt van een voortdurende interactie tussen werk en omgeving: er is geen enkel bouwwerk van zijn hand dat niet op zoek gaat naar de vragen die de directe omgeving opwerpt. Voor Beaufort04 creëert Casagrande een 50 meter lange Sandworm, die zich als een enorme houten worm uitstrekt tussen de duinen. De holtes in de tunnel nodigen de bezoekers uit om samen te komen.(1)


Zicht vanaf de kustzijde. Foto: H.F.E. VERMEIR

Het geheel is opgebouwd uit een takkenconstructie t.v.m. het vlechten van wissen manden.
Mij lijkt het wel de vorm hebben van een worm in bovenaanzicht; maar dichterbij lijkt het een woning van onze primitieve voorouders. (4de eeuw voor Christus). Misschien komt de inspiratie wel van daar.


"Sandworm". Foto: H.F.E.VERMEIR
Nog even dichterbij  kijken.

Het lijkt mij één van de beste kunstwerken van "Beaufort".

Nog één foto:

Foto: H.F.E.. VERMEIR

Er is KUNST en er is KUNST.

We zagen daar een aantal dames van de "zilveren" passer toekomen met hoge hakken, sommigen deden hun schoenen uit, anderen ploeterden met hun schoenen aan door het fijne zand..

Referentie:

http://www.beaufort04.be/nl/artistiek/31/marco-casagrande-.html (1)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten