Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

maandag 28 juli 2014

De tragiek van de oorlog: burgerluchtvaart werd pasmunt voor oorlogswraak...


VAN RAEMDONCK, Georges - 62 schetsen, tekeningen en stripfragmenten, 20ste eeuw. Verschillende technieken (potlood, zwarte inkt, krijt, aquarel), verschillende formaten, de meeste gesigneerd en gedateerd (min. scheuren).   
http://www.romanticagony.com/ (reeds een 5 jaren geleden)

We zijn hier waarschijnlijk in de "Grooten Oorlog" '1914-1918"

Op de prent is de dood afgebeeld met een boog van waaruit een pijl werd afgeschoten om een vliegtuig te treffen. De dood zit op een militair tuig en is naakt.

Georges tekende een persiflage op de wreedheid van de oorlog, wreedheid die nog steeds niet verminderd is, ondanks het oprichten van musea zoals "Dossin" te Mechelen, waar vooral aan navelstaren wordt gedaan en vergeten van studie te doen rond het gegeven om de wetmatigheden van de wreedheden zoals de systemen van Hiltler, Stalin, P..., e.a. te achterhalen en ze aan de kaak te stellen.
Maar het kapitalisme doet toch zo graag aan navelstaren en denkt op de eerste plaats aan het eigen ik i.p.v. een blik vooruit te werpen voor het welzijn van de wereld en de mensen die er wonen, want dat zou ook hun belang kunnen zijn. Laat ons vooral de wreedheid niet vergeten waarmee de Russische gezinden de slachtoffers en hun bezittingen behandelden toen ze enkele weken geleden een passagiersvliegtuig met ca. 300 mensen neerhaalden/vermoordden.


Georges Van Raemdonck:

(roepnaam: George), socialistisch tekenaar en illustrator, is geboren te Antwerpen op 28 augustus 1888 en overleden te Boechout, België, op 26 januari 1966. Hij was de zoon van Joseph Arthur Francis Mathilde van Raemdonck, apotheker, en Pauline Augustine Lefebvre. Op 12 april 1913 trad hij in het huwelijk met Adriana Maria Denissen, met wie hij twee dochters kreeg.
Pseudoniem: Hop.
In augustus 1914 trok het Duitse leger in een snelle opmars België binnen en omsingelde Antwerpen, dat onder zwaar artillerievuur kwam te liggen. Onder de vluchtelingen naar Nederland bevond zich ook het gezin van Van Raemdonck, dat zich in Aerdenhout vestigde. Al spoedig werkte hij als politiek tekenaar voor De Amsterdammer, die hem in de eigen kolommen jubelend begroette.
Toen Van Raemdonck moeilijkheden kreeg met de redactie van De Amsterdammer, vanwege een naar haar smaak te scherpe politieke tekening, ging hij na bemiddeling van De Jong ook tekenen voor De Notenkraker, het satirische zondagsblad van Het Volk.

Bron: http://socialhistory.org/bwsa/biografie/raemdonck  

1 opmerking:

  1. Ronald Vanoystaeyen25 oktober 2014 om 08:42

    Deze tekening was ons onbekend. Mocht er iemand weten waar deze zich thans bevinden graag een seintje. George van Raemdonck werkte en woonde de laatste jaren van zijn leven in Boechout waar er ondertussen een George van Raemdonckstraat en een George van Raemdonckpark is. Aan zijn woning in de Dr. Theo Tutsstraat 39 werd er een bronzen plaat aangebracht met zijn beeltenis en in het voornoemde park staat er een monumentje 'Bulletje en Boonestaak' zijn twee stripfiguren waarover hij vele verhalen tekende op tekst van schrijver A.M. de Jong. Sinds 1986 is er in Boechout een 'George van Raemdonckkartoenale' thans om de 3 jaar, voorheen om de 2 jaar. Meer info over George van Raemdonck op de website van vzw International Humour in Art in 't kort iha of via iha@yucom.be

    BeantwoordenVerwijderen