Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

zondag 10 oktober 2010

MECHELEN: St.-Rombouts ... gebrandschilderde ramen

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek "De gebrandschilderde ramen in de Sint-Romboutskathedraal te Mechelen" geschreven door Bert VERRIEST, organiseerden de Vrienden van de kathedraal exclusief voor haar leden drie wandellezingen in de kathedraal op 07.10, 09.10 en 10.10.2010.

Foto: H.F.E. VERMEIR
Bert Verriest wijst op de foto met zijn rechterhand naar omhoog. Hij is de auteur van het merkwaardige boek over de glasramen van St.-Rombouts. Als oud-leraar geschiedenis en voormalig stadsgids beschikt hij over de nodige troeven om dergelijk werk te schrijven  en om de wandellezingen van de nodige commentaar te voorzien.

Foto: H.F.E. VERMEIR
Hier krijgen we een zicht op het orgel dat voor het westvenster werd geplaatst . Het prachtige gebrandschilderde raam is van Crespin en stelt de stam van Jesse voor: Er is een roos (reis) ontsprongen ...
We vinden er de voorgangers van de bloedlijn van Jezus terug , met van Koning David tot Jesse.
De stad schonk dit raam in 1952.

Foto: H.F.E. VERMEIR
Als derde foto: het koor, de oostzijde, met het beeld van St.-Rombouts (door Lucs Fayd'herbe) en de neo-gotische ramen erboven.

De meeste ramen in de kerk zijn neo-gotisch, door leerlingen van De Béthune  uitgevoerd: Ladon, Crespin, Gonthon de Foy en Jacobs. De twee wereldoorlogen deden heel wat glasramen sneuvelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten