Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

woensdag 13 oktober 2010

SINT-KATELIJNE-WAVER: Cultuurweek-end in Kasteel-Sint-Michiel

Op deze blog kondigde ik dit gebeuren reeds aan.

Een organisatie van de gemeentelijke Cultuurraad en de gemeenteraad in de week-ends van 9 - 10 - 16 en 17 oktober.


Kunsfoto... Schepen Eric Janssens. Foto: Harry VermeirSchepen Eric Janssens kwam eerst aan het woord:

"Beste genodigden,
Zoals u wellicht al gemerkt hebt, waait sinds vorig jaar een frisse wind door Kunstwerk(t).
Sinds 200o wordt deze tentoonstelling aan een bepaald thema gekoppeld.
Het thema van dit jaar is: Wat boeit mensen nog...?
In een tijd waar alles beschikbaar is en waar er een overaanbod is van allerhande activiteiten, is het moeilijk om nog mensen te boeien. Doorheen de tentoonstelling zal je antwoorden vinden op deze vraagstelling.
Is het theater, of media of games of kunst die onze aandacht trekken? Of is het gewoon heel simpel en zijn het de kinderen die ons steeds en altijd zullen blijven boeien. Zij zijn immers onze toekomst, onze drijfveer!
Met deze gedachte zijn we vertrokken en hebben we "Kunstwerk(t)" 2010 uitgebouwd. De kinstenaars kregen de opdracht zich te laten inspireren door de wereld van de kinderen en om deze rode draad doorheen de tentoonstelling te trekken besteedden we aandacht aan de scholen van Sint-Katelijne-Waver. Drie scholen  deden mee: de basisscholen Octopus, Dijkstein en Sint-Katarina.
Al de deelnemers-leerlingen krijgen een diploma. 
Ook de deelnemende kunstenaars zetten hun beste beentje voor en leverden prachtig werk, elk in haar/zijn discipline. In de tentoonstelling wordt je geleid van beeldende kunst naar keramiek, van glaskunst naar aquarel en ook fotografie en houtdraaiwerk.Linda Van Gelder: "Grote zus en kleine broer". foto: H. Vermeir
Omdat onze kunstenaars u graag eens laten meegenieten van hun "creëren" zullen ze tijdens de openingstijden van de tentoonstelling op verschillende momenten hun "kunnen" tonen.
De eerste zondagnamiddag spelen Nicolas Stroot en Hannah Timmerman, van het stedelijk Conservatorium blokfluit in het kasteel.

Foto: H.F.E. VERMEIR
Zoals vorig jaar lasten wij een dans-intermezzo in van Fabienne Huygen, samen met haar dochtertje Yamuna. Zij brachten mooie Indische dansen tot uitdrukking in bijpassende kledij.Gabienne geeft in deze spiegelzaal wekelijks balletles i.o. van het Stedelijk Consevatorium Mechelen."


Een bijzonder woord van dank ging naar Ushi Gils en Christiane Guérard, de bedenkers van het nieuw concept.
Daarna verklaarde de eerste-schepen de tentoonstelling voor geopend.

Daarna kwam Ushi Gils aan het woord met een korte terugblik over het opstellen van de tentoonstelling, medewerkers en ekele praktische gegevens.

Marc Van den Eynde kondigde daarna de winnaars van de "Prijs van Culturele verdienste Sint-Katelijne-Waver 2010" aan.


John Gevaert 'broer van Kim)en Katrijn Simoens, twee internationale pianisten uit onze gemeente, de laureaten van de prijs.Het pianoduo Mephisto richt zich op vierhandige pianomuziek. Ze debuteerden op de Liszt-happening  (2007) in de Singel te Antwerpen. Recent, in september 2010 heeft het duo op de elfde editie van het InternationaleGrieg-concours in Oslo voor piano vierhandig de eerste prijs gewonnen.
Foto: H.F.E. VERMEIR

 De laureaten kregen dit beeldje, gemaakt door Josse Janssens (Josse Jockero).

De tentoonstelling werd bijgewoond door drie schepenen, enkele gemeenteraasleden , devoorzitter van de sector Erfgoed en Wetenschapen van de provincie Antwerpen en een volle zaal enthousiaste mensen.

Als slot  de receptie:

Foto: H.F.E. VERMEIR
Hier de eetkamer van het kasteel waar de receptie klaarstond voor een kunstwerk van Josse Janssens
Geen opmerkingen:

Een reactie posten