Rozendaalweg

Rozendaalweg
ECHELPOELHOEVE, Rozendaalweg: landelijk / mooi / historisch, foto: H. Vermeir

zaterdag 16 oktober 2010

Sint-Katelijne-Waver: Leopold II was nooit in "Belgisch-Kongo" !

vtbKultuur en de Bib- skw organiseeden  
op vrijdag 15.10.2010 in de zaal Offendonk, Den Haes 8A te SKW
een voordracht met diapresentatie over "Reizen in het spoor van Leopold II"
door Kris Clerckx naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek met de gelijknamige titel.

Een dia van de voorkaft van het boek, met een afbeelding van Leopold II aan zee. Foto: H.F.E. VERMEIR





De Bib-SKW putte uit haar rijke vooraad een aantal werken die vooral verwezen naar Congo/Zaïre:

Foto: H.F.E. VERMEIR
De spreker werd kort ingeleid voor 33 aanwezigen door Lieve Schoelinck .

Kris bracht ons aan de hand van een hele pleiade dia's een beeld van de reizen van Leopold.
Het begon te Coburg en Nieder- Fulda  de bakermat van ons koninghuis.
Vervolgens liet hij ons het prachtige Regensburg aan de Donau zien waar Leopold over vertelde in zijn dagboeken. Het Partenon van Ludwig I met binnenin een Pantheon sprak onze voormalige koning vooral aan . Ook Munchen bevond zich op zijn route en daar kwam hij onder de indruk van de triomfboog en het Bavariabeeld.

Kris aan het woord voor zijn diapresentatie. Foto: H.F.E. VERMEIR

Leopold verbleef ook in Badgastein(Oostenrijk) "the place to be" tussen de beau-monde in het uitzonderlijke berglandschap, maar daaraan beleefde hij geen uitzonderlijke genoegens . Ook Salzburg, Salzkammergut en Wenen , waar zijn toekomstige 16-jarige Maria-Hendrika werd gepresenterd, werden aangedaan.

Op 18-jarige leftijd werd hij senator voor het leven. Zijn vertrouwelingen waren : Lambertmont, Brialmont en Lejeune.

Het Orientalisme dat toen in was, bracht hem naar het Oosten. Hij vaarde over de Donau naar  Istanboel. Daar werd hij zeker aangetrokken door het exotische : de paleizen van de sultan, de harem ... maar daar mocht hij niet binnen, maar er werd wel goed voor hem gezorgd. Hij hoopte ook "commercie" te doen maar dat viel niet mede . Er was ook een incident van vazen die hij bij zijn vertrek zou medegenomen hebben zonder medeweten van ...


Leopold II in volle ornaat.


In Caïro had hij als gids de vermaarde Mariette, die hem de Egyptische Oudheid leerde kennen. Ook hier deed hij Egyptische oudheden verwijderen en liet ze verslepen naar zijn thuisland. Hij was ook geïnteresseerd aan de aanleg van het Suezkanaal en proberde  De Lesseps een voetje te lichten. Er verscheen een dia van het  "fantastisch" gebouw van Baron Empain aan de rand van Caïro.

Honkong werd aangedaan, daar verdedigde hij de Engelse belangen, uiteraard; maar wist toch ook te bekomen dat een Belgisch consortium de spoorlijn Peking richting binnenland mocht aanleggen.

Het schijnt dat zijn speeches altijd in 't Frans waren. Hij moest in 1887 gaan spreken te Brugge bij de inhuldiging van het het monumentvan Breydel en De Coninck, hij deed dat in zo'n stroperig en ongeloofwaardig inhoud, dat er enig protest ontstond i.v.m. zijn taal en naar het schijnt hield hij de volgende maal ergens in Brussel een rede in 't "geknakte" Nederlands. En daarna nooit meer.

In 1880 was de conferentie over Belgisch-Congo met de Grote Mogendheden.
Toen werd dat gebied zijn pivébezit.
De spreker vertelde over Belgisch-Kongo niet veel hoewel aantal mensen al of niet oud-kolonialen daarvoor waren gekomen.





De rijzige vorst met zijn legendarische baard was een opvallende verschijning, ook aan het strand van Oostende. Foto ca. 1900

Om te sluiten had de speker ook nog eventjes over zijn connecties met het
vrouwelijk schoon, vooral met Barones de Vaughan.






De auteur kon putten uit het  Koninklijk archief en de verzameling van voormalig Baron Goffinet , de vleugeladjudant van de echtgenote van Leopold II.


Marc  Van Engeland had het laatste woord.

GOED OM WETEN



Congo was van 1885 tot 1908 de privé-kolonie van de Belgische koning Leopold II. Hij beschouwde het land als zijn achtertuin. De bevolking moest keihard werken. Ze kregen bijna geen geld voor hun werk op de rubberplantages. Als ze niet wilden werken, werden ze hard gestraft. De Belgische koning verdiende kapitalen aan de rubberhandel totdat de Belgische regering in 1908 het bestuur van de koning overnam.






De Belgische koning Leopold II (1835-1909) wilde  Nederland binnenvallen, zo heeft de christelijk geïnspireerde krant Nederlands Dagblad woensdag gemeld op gezag van documenten in het Koninklijk Huisarchief in Brussel. Die werden gevonden door de Vlaamse journalist en historicus Kris Clerckx. Bij de Belgische "revolutie" in 1830 had België zich van Nederland afgescheurd.

De tweede Belgische koning Leopold stuurde spionagemissies om de Nederlandse militaire kracht in kaart te brengen, stelde een aanvalsplan op en zette een topdiplomaat in om de goedkeuring van grootmacht Frankrijk te verwerven. Het Belgische leger moest Nederland bij verrassing nemen en liefst binnen een paar dagen Amsterdam veroveren, "zodat het nieuws van de aanval gelijktijdig komt met het nieuws van de overgave (door Nederland). Het Europese evenwicht blijft zo behouden", zo beschrijft Clerckx de aanvalsplannen in een nieuw boek over Leopold II. Dat het plan uiteindelijk niet werd uitgevoerd, lijkt te danken aan de Franse keizer Napoleon III. Na een direct overleg tussen Leopold en Napoleon besloot de koning der Belgen het plan in de ijskast te zetten.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten